BiH nazadovala na svjetskoj rang-listi vladavine prava

Društvo

World Justice Project (WJP) objavio je rang-listu zemalja poredanih po kriterijumu vladavine prava, a na osnovu istraživanja kroz 3.800 anketa nad 120.000 domaćinstava u 126 zemalja svijeta. Bosna i Hercegovina je zauzela 60. mjesto.

 

WJP-ev tzv. Rule of Law Index 2019 obraća pažnju na osam važnih faktora prilikom kreiranja liste – ograničenje dosega moći vlasti, odsustvo korupcije, transparentna vlada, osnovna ljudska prava, red i bezbjednost, regulatorni aspekt, krivično zakonodavstvo i građansko pravo.

 

BiH je zauzela 60. mjesto na rang-listi, a prošle godine je bila pozicionirana na 56. mjestu. Ipak, nazadovala je za samo jedno mjesto, s obzirom na to da je u februaru 2018. godine tretirano samo 113 država, dok je na novoj listi njih 126, kaže se u saopštenju WJP-a.

 

BiH je pozicionirana kao treća najbolja država na podlisti istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja te 17. na podlisti koja tretira države s prosječnim višim srednjim prihodom građana.

 

Detalji za Bosnu i Hercegovinu biće objavljeni u četvrtak 28. februara.

 

Istočnoevropsku i centralnoazijsku grupu čine BiH, Albanija, Bjelorusija, Gruzija, Kazahstan, Kirgistan, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Rusija, Srbija, Turska, Ukrajina i Uzbekistan.

 

Države s prosječnim višim srednjim prihodom građana su BiH, Albanija, Alžir, Bjelorusija, Belize, Bocvana, Brazil, Bugarska, Kina, Kolumbija, Kostarika, Dominika, Dominikanska Republika, Ekvador, Grenada, Gvatemala, Gvajana, Iran, Jamajka, Jordan, Kazahstan, Liban, Sjeverna Makedonija, Malezija, Mauricijus, Meksiko, Namibija, Peru, Rumunija, Rusija, Srbija, Južna Afrika, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Surinam, Tajland, Turska i Venecuela.

 

Najbolje rangirane države na cjelokupnoj listi su Danska, Norveška i Finska, a najlošije rangirane su Republika Kongo, Kambodža i Venecuela.

 

Globalno, novo saopštenje pokazuje da je više država doživjelo pogoršanje nego poboljšanje vladavine zakona već drugu godinu zaredom. Tako se može zaključiti da, gledajući prosjek, vladavina prava u svijetu registruje pad već dvije godine. Čak 61 zemlja registrovala je pad, 23 su ostale na istom nivou, a njih 29 su napredovale.

 

Kako izvještava WJP, najveći pad desio se u faktoru ograničenja dosega moći vlasti pa se može zaključiti da su autoritativni režimi odigrali ključnu ulogu u gušenju vladavine prava, piše Klix.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *