Djeca u BiH koriste internet bez roditeljske kontrole

Društvo

Polovina ispitane djece u BiH, u uzrastu od 10 do 15 godina, koja ima mobilni telefon ili računar, spremna je da ostavi svoje lične podatke na internetu, a isti postotak dobija i poruke od nepoznatih osoba – pokazalo je istraživanje Organizacije Save the Children u BiH.

Kako navode u ovoj organizaciji broj djece, korisnika interneta u BiH se konstantno povećava.

– Razvoj informacijsko-komunikacionih tehnologija (IKT) uslovio je da se generacije djece mlađe od 1995. godine rađaju u visokotehnološkom okruženju u kojem su napredne tehnologije sastavni dio njihova života pri čemu njihovi roditelji s druge strane nisu bili u istoj prilici koristiti slične tehnologije. Rezultati istraživanja provedenih na reprezentativnom uzorku u BiH pokazuju kako su djeca završnih razreda osnovnih škola vrlo često žrtve u “sajber” prostoru. Većina djece svakodnevno koristi IKT i pristupa internetu već od svoje 9. godine života – navodi se u istraživanju organizacije Save the Children, prenosi Večernji list.

Kako navode u ovoj organizaciji, nastavni predmet vezan uz informatiku i računare počinje se izučavati u BiH tek s 11 godina, u šestom razredu osnovne škole, a djeca ostvaruju pristup internetu i prije sticanja osnovnih znanja o informatici u okviru formalnog obrazovanja.

– Djeca na internetu najčešće traže zabavu (igranje igrica – 59,8 odsto, komunikacija s poznatima i nepoznatima – 87,3%, skidanje sadržaja poput muzike i filmova – 76,7%, traženje drugih zanimljivih sadržaja – 85% i sl.). Onaj ko im to ponudi, imaće njihovu pažnju. Djeca dijele veliki broj ličnih podataka na internetu (fotografije – 78,7 odsto, adresu stanovanja – 25,5%, datum rođenja – 50,9%, fotografije prijatelja – 43,2%, naziv škole – 43,2%, što vole – 40,9% i sl.), što može da se prepozna kao svojevrstan rizik – navodi se u istraživanju.

Polovina ispitane djece (48,5%) dobijala je poruke od nepoznatih osoba. Svako četvrto dijete (23,1%) odgovaralo je na takve poruke, a svako deseto (11,4%) od ukupnog broja pristalo je vidjeti se uživo s osobom koju je upoznalo na internetu.

– Sigurno je da djeci ne može, niti bi trebalo biti, zabranjeno korištenje IKT, društvenih mreža ili aplikacija. Nužno je, međutim, da u pravom trenutku saznaju prave stvari o tome kako se na siguran način koristiti naprednim tehnologijama. Pitanje zaštite djece na internetu samim time poprima značajan prostor u cjelokupnom odgoju djece kako u svijetu tako i kod nas – apeluju iz ove organizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *