OS BiH od SAD nabavile četiri nova helikoptera

Društvo

Oružane snage BiH u saradnji sa Vladom SAD nabavile su četiri nova helikoptera marke “Hell Huey II”, koji će joj biti isporučeni u naredne tri godine.

 

Ugovor o nabavci potpisali su ministarka odbrane BiH Marina Pendeš i ambasador SAD u BiH Erik Nelson.

 

Uoči potpisivanja ambasador Nelson je istakao da su OS BiH svetli primer onoga što ljudi u BiH mogu postići kada deluju zajedno i pozvao vlasti u BiH da Oružanim snaga obezbijede sredstva za nesmetan nastavak ovog i drugih projekata.

 

“OS BiH su uvek bile spremne u odgovaranju izazovima i pomaganju svom stanovništvu. Imaju uspešno partnerstvo sa NATO. Ovo je zajednički projekta SAD i BiH za koji je američka vlada obezedila 34 miliona dolara, a Ministarstvo odbrane BiH je najavilo da namjerava da izdvoji više sredstava kao podršku realizaciji ovog projekta. Do sada je uloženo više od četiri miliona dolara”, rekao je Nelson.

 

Istakao je kako novi helikopteri “Bell Huey II” pružaju bolji performans uz niže troškove te da će pomoći OS BiH u pružanju vitalne podrške svojim građanima.

 

“OS BiH predstavlja uspešnu priču u koju vrijedi ulagati. Mnogi pripadnici OS BiH su bili na različitim stranama, a sada stoje rame uz rame u službi svoje zemlje i njenih građana. Oni čine dio jedinstvenih globalnih snaga za očuvanje mira i pouzdan su partner u mirovnim misijama. Dokazali smo da svaki fening uložen u OS BiH znači dobrobit za mir, bezbjednost i budućnost građana BiH”, rekao je Nelson, prenio je sarajevski portal Klix.

 

Ministarka odbrane BiH Marina Pendeš je rekla da su SAD dokazani prijatelj BiH i da američke oružane snage aktivno pomažu u modernizaciji i pojačanju kapaciteta OS BiH kako kroz kontinuirano stručno usavršavanje naših kadrova, tako i kroz finansijsku i materijalno-tehničku pomoć.

 

“Ovo je najveći investicioni projekat od osnivanja OS BiH i pružiće nam više mogućnosti da budemo čvrst oslonac svim stanovnicima BiH i damo doprinos regionalnoj saradnji te učvrstimo poziciju u operacijama podrške globalnom miru”, kazala je Pendeš.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *