U Prijedoru uvedene preventivne mjere

Društvo

U Prijedoru je, iako u ovom gradu nema zaraženih koronavirusom, kao mjera prevencije zabranjen rad diskotekama, noćnim klubovima, igraonicama I fitens centrima.

 

„Trgovačke radnje i ugostiteljski objekti mogu raditi do 20 časova, ali se maloljetnim osobama preporučuje da ne idu na mjesta gdje su veća okupljanja“, rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

 

Istakao je da će od ponedjeljka stupiti na snagu zabrana svadbenih okupljanja, te je preporučio građanima koji rade u inostranstvu da ne dolaze vikendom, kako bi zaštitili svoje porodice.

 

“ Nismo uspjeli za ovaj vikend uvesti zabranu jer su ljudu već spremni, mjere od ranije su već na snazi, ako ne bude vanrednih mjera ponovo sastanak Štaba biće u ponedjeljak “– rekao je on.

 

Dodao je da je jutros u centralni vrtić dovedeno 80 djece koju roditelji nemaju gdje ostaviti.

 

„Dogovorili smo da se preporuči roditeljima da svi zadrže djecu kući, a oni koji nemaju gdje da ih ostave da ih u ponedjeljak dovedu u objekat centralnog vrtića“, kazao je Đaković, te dodao da jutros nijedno dijete nije dovedeno u vrtić u Kozarcu.

 

Naveo je da su jutros oprane ulice te da da su naložene dodatne mjere dezinfekcije javnih prostora.

 

Epidemiolog Doma zdravlja Prijedor Milica Otković rekla je da je od 41 osobe koje su pod kućnim nadzorom 26 žena i 15 muškaraca.

 

“Niko nema simptome, došli su iz Italije, Njemačke, Austrije.Apelujem na sve koji dolaze iz inostranstva ili imaju goste iz inostranstva da se jave Domu zdravlja. Naglašavam da u izolaciji nema niko od naših građana, kućne izolacije nema, nema ni karantina koji podrazumijeva druge mjere, potvrđenog slučaja nema”– istakla je Otković.

 

Ona je apleovala na građane da pojačaju ličnu higijenu, a pogotovo higijenu ruku.

 

“U slučaju respiratornih problema da se jave porodičnim ljekarima telefonom. Imali smo dva slučaja koja smo do sada poslalii u Banjaluku, ali je utvrdjeno da imaju virus grip,a ne korone” –pojasnila je ona, a prenosi Srpskainfo.

 

Dodala je da se brisevi sumnjivih uzimaju u bolnici u Prijedoru, a testovi rade u Kliničkom centru u Banjaluci i Institutu za javno zdravstvo.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *