Predloženo povećanje budžeta Srpske za 188 miliona maraka

Društvo

Vlada RS utvrdila je na današnjoj sjednici prijedlog rebalansa republičkog budžeta kojim je on povećan za 188 miliona KM i iznosi 3,613 milijardi KM, izjavila je ministar finansija Srpske Zora Vidović.

 

– Zbog trenutne situacije izazvane epidemijom virusa korona prinuđeni smo da rebalans budžeta ove godine radimo mnogo ranije nego inače. Cijeli budžet se mora prepakovati. Planirani prihodi za 2020. godinu biće manji za 238,7 miliona KM. Morali smo djelovati i na troškove i napravili smo uštede od 41,2 miliona KM – rekla je Vidovićeva nakon sjednice Vlade.

 

Ona je precizirala da je na ličnim primanjima ušteđeno 1,7 miliona KM, materijalima i uslugama 5,1 milion, grantovima 8,5 miliona, transferiima četiri miliona, investicijama 12,3 miliona, a ostalim troškovima 7,5 miliona KM.

 

S druge strane, dodala je ona, povećanje izdataka vezano je za sprečavanje negativnih posljedica virusa korona.

 

– Predvidjeli smo da transfer iz budžeta Kompenzacionom fondu bude 151 milion KM, a iz njega će biti isplaćena pomoć privredi i troškovi zdravstvenog sektora. Fondu zdravstvenog osiguranja obezbijeđen je transfer u iznosu od 52 miliona KM. Povećali smo sredstva Fondu zdravstvenog osiguranja koji je povećao tranše zdravstvenim ustanovama tako da će u ovoj godini sve zdravstvene ustanove isplaćivati bruto plate – kaže Vidovićeva.

 

Po njenim riječima, povećani su izdaci za penzije za 10 miliona KM, te grant Institutu za javno zdravstvo RS za 9,5 miliona KM.

 

Vidovićeva je istakla da je budžetom za 2020. godinu planiran suficit u iznosu od 20 miliona KM, a da su sada procjene da će doći do deficita u iznosu od 412 miliona KM.

 

Da bi sve obaveze bile isfinansirane, dodaje, Vlada je morala predložiti Narodnoj skupštini izmjenu odluke o dugoročnom zaduženju RS.

 

– Odlukom o dugoročnom zaduženju bilo je definisano zaduženje do 315 miliona, a novom do 678 miliona KM. Iako je nova odluka o zaduženju mnogo veća, ne probijamo granicu zaduženja. Mnoge zemlje su u ovoj situaciji bile prinuđene da mijenjaju svoje zakone o zaduženju jer su morale da probiju limite koji su bili na snazi – istakla je Vidovićeva.

 

Ona je precizirala da je planirano zaduženje na domaćem tržištu u iznosu od 354 miliona, od čega je realizovano već u iznosu od 214 miliona, a 323,8 miliona su kreditna sredstva od Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske komisije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

– Ovo je maksimalno zaduženje koje smo predvidjeli, a vjerujemo da može biti i niže. Jedinstven slučaj u svijetu je da postoji država koja je u ovakvoj situaciji i koja je od MMF-a dobila izuzetno povoljna sredstva sa kamatom od 1,08 odsto, a da ona stoje u Centralnoj banci BiH i ne možemo da ih povučemo. Jednostavno u Savjetu ministara je nemoguće donijeti takvu odluku – naglasila je Vidovićeva.

 

Ona je podsjetila da je Zakonom o zaduženju, dugu i garancijama ograničeno zaduženje kako ne bi došlo do probijanja iznosa ukupnog i javnog duga.

 

– Ukupni dug sa novim zaduženjem iznosiće 5,988 milijardi i na osnovu procjene kretanja bruto domaćeg proizvoda činiće 55,98 odsto BDP-a, a gornja granica tog duga je 60 odsto BDP-a. Javni dug sa ovim povećanjem zaduženja iznosiće 4,750 milijardi KM i činiće 44,41 odsto BDP-a, a tu je gornja granica 55 odsto BDP-a – istakla je Vidovićeva.

 

Vlada je usvojila i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2019. godinu.

 

-Budžetski suficit u 2019. godini iznosio je 77,7 miliona, a konsolidovani suficit 30 miliona KM. Srpska je po prvi put imala konsolidovani suficit. U prošloj godini smo imali pozitivne trendove. Pokrivenost uvoza izvozom je bila 75,1 odsto, imali smo 272.000 radnika, što je najviše od kada postoji Republika Srpska, povećanje plata za pet i penzija za četiri odsto – rekla je Vidovićeva.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *