U petak počinje izmještanje migranata iz Bihaća

Društvo

Akcija izmještanja određenog broja migranata iz prihvatnog centra “Bira” u Bihaću počeće u petak, 22. maja, a to je i početak procesa zatvaranja tog centra, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.

 

– To je najavljeno i nakon jučerašnjeg sastanka Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Zajedno sa Upravom policije smo odmah krenuli u sastavljanje operativnog plana, tako da ćemo u petak početi akciju izmještanja migranata iz “Bire” – rekao je kantonalni ministar.

 

Kljajić je naveo da je s ciljem brze realizacije plana, od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih organizacija zatraženo proširenje smještajnog kapaciteta u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa.

 

U prihvatnom centru “Bira” trenutno je smješteno oko 650 ljudi. Oko 350 osoba bi trebalo biti izmješteno u srpsko selo Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, a traži se i pomoć za zbrinjavanje maloljetnika bez pratnje.

 

– Najveći problem je to što je među njima oko 300 maloljetnika, zbog čega smo i tražili pomoć Unicefa. Djecu je neophodno izmjestiti u prihvatne centre sa adekvatnijim uslovima van Unsko-sanskog kantona. To se mora uraditi u naredna dva ili tri dana, inače će sve međunarodne organizacije i nadležne institucije BiH snositi odgovornost za njih, kada se zatvori centar “Bira”. Ostalih oko 350 migranata želimo premjestiti u kamp na Lipi, jer je zamišljeno da upravo on bude rješenje problema, a ne samo jedan u nizu prihvatnih centara u ovom dijelu BiH – naglasio je Kljajić.

 

On je istakao da Kantonalna operativna grupa za situaciju sa migrantima u ovom ima podršku Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara, prenose federalni mediji.

 

Prema njegovim riječima, zatvaranje prihvatnog centra u središtu Bihaća je važno zbog kontrolisanja bezbjednosne, ali i epidemiološko-zdravstvene situacije u gradu.

 

– Možda bi predstavnici međunarodnih organizacija željeli zadržati ovaj centar, međutim to je nedopustivo. Imamo podršku i ministra bezbjednosti (Fahrudina) Radončića po ovom pitanju, tako da se nadamo brzoj realizaciji planiranog – rekao je Kljajić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *