Kladionice bez “lova u mutnom”

Društvo

I pored znatnog povećanja prihoda, Republika Srpska u “sivoj zoni” igara na sreću još gubi milione maraka na godišnjem nivou, procjenjuju u Ministarstvu finansija. U praksi to znači da većina priređivača igara na sreću i dalje uspijeva da prikrije dobar dio svojih prihoda.

 

Jedini način da se to izbjegne, a igre na sreću potpuno legalizuju je online nadzor i uvezivanje svih aparata, terminala, kladionica, tombola i internet igara. Kako bi Ministarstvo finanasija Republike Srpske steklo potpuni uvid u kompletno poslovanje svih piređivača igara na sreću i svih igara prije desetak dana na snagu je stupio Pravilnik o uvođenju računarskog sistema za nadzor nad pripređivanjem igara na sreću (RAS).

 

U tom resoru tvrde da Zakon o igrama na sreću još nije postigao puni efekat upravo zbog nedostatka online kontrole priređivača koji i dalje koriste svaku “krivinu” da zaobiđu propise i sakriju prihode.

 

“Sumnjamo da sadašnji softveri koje koriste priređivači omogućavaju da se mnogo toga sakrije, a RAS će to u potpunosti spriječiti. Kompletno praćenje i uvezivanje priređivača znači da će sve što rade biti vidljivo i da ćemo na taj način stati na put ilegalcima”, ističu u Ministarstvu finansija.

 

Smatraju da upravo zbog dosadašnjeg korišćenja softvera koji nisu bili odobreni u tom resoru i koje naši inspektori nisu mogli u potpunosti da prate, ali i pravilnikom definisanog ustupanja javnih ovlašćenja, RAS mora biti povjeren domaćoj, kredibilnoj kompaniji koja će taj posao moći uspješno da iznese. Javna nabavka na kojoj će biti izabran najbolji ponuđač tek treba da bude raspisana, ali je već sada jasno da je za državu ovaj koncept mnogo efikasniji i jeftiniji, umjesto alternative da kupuje skupe softvere i zapošljava IT stručnjake.

 

Zbog toga, ali i nekih drugih rješenja koje Pravilnik predviđa, priređivačima igara na sreću RAS se u startu nije dopao. U plaćenoj, medijskoj kampanji Asocijacija legalnih pripređivača igara na sreću (ALPIS) žali se na dodatne troškove, na novih 700 KM mjesečnog izdatka po uplatnom mjestu, iako se ta brojka nigdje u Pravilniku ne spominje. Ono što je zvanično propisano je 100 KM mjesečne naknade za korišćenje novog računarskog sistema po uplatnom mjestu i 40 KM po aparatu. Iz Ministarstva finansija odbacuju i sve primjedbe o dostupnosti ličnih podataka priređivača igara na sreću, dobitnika, kao i njihovih računa.

 

“Lični podaci i Zakonom i Pravilnikom su zaštićeni i njihova tajnost je zagarantovana”, kažu u Ministarstvu finansija RS.

 

Iz Republičke uprave za igre na sreću kažu da Srpska slijedi praksu razvijenih zemalja koje već imaju potpunu kontrolu uplata i isplata u toj oblasti i da će RAS zaokružiti efekte novog Zakona o igrama na sreću koji su, tvrde, već vidljivi.

 

“Koliku je korist donio novi Zakon najbolje govore brojke. Primjera radi, u februaru ove godine prihod od priređivanja igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke, iznosio je 4,7 miliona KM, što je rekordan iznos za jedan mjesec. Takođe, ukupan prihod u 2019. bio je oko 43 miliona KM, što je 54% više u odnosu na 2018”, kaže v.d. direktora Uprave Aleksandar Došić.

 

On naglašava da je stalni rast prihoda od igara na sreću praćen i smanjenjem obima ilegalnog priređivanja, kao i suzbijanjem sive ekonomije u Republici Srpskoj, čemu su doprinijele kontrole Republičke uprave za igre na sreću.

 

“U prilog tome ide podatak da je u toku 2019. godine izdato 135 prekršajnih naloga u iznosu od 812.300 KM, dok je godinu ranije, kada je na snazi bio stari zakon, izdato 38 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 115.500 KM”, kaže Došić.

 

Nije ni čudo što priređivačima igara na sreću i sama najava dodatnih kontrola prije više od godinu dana nije odgovarala, pa su u kampanji protiv novog Zakona najavljivali masovna otpuštanja radnika i zatvaranje kladionica. Od najavljenih na hiljade otkaza na kraju nije bilo ništa, pa i sada velika većina sasvim normalno radi.

 

Novim Zakonom o igrama na sreću uveden je i međunarodni standard odgovornog priređivanja, što u praksi znači obavezu priređivača da usmjere određena sredstva za sprečavanje zavisnosti od kockanja, odnosno da finansiraju psihološka savjetovališta, kako je to uređeno u razvijenim zemljama. Zakon sadrži i jasne zabrane koje se tiču maloljetnika i njihovog učešća u igrama na sreću, ali i daje jasna uputstva postupanja u skladu sa propisima o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Predviđeno je i da dio sredstava prikupljenih novim Zakonom o igrama na sreću bude preusmjeren za pronatalitetnu politiku u Republici Srpskoj.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *