Incko traži od Narodne skupštine RS da ukine odlikovanja Karadžiću, Plavšić i Krajišniku

Društvo

Valentin Incvko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je pismo rukovodstvu Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj traži da se ukinu odlikovanja pojedincima koje je tribunal u Hagu osudio za ratne zločine.

 

Pismo je naslovljeno na predsjednika NSRS, Nedeljka Čubrilović i predsjednik svih poslaničkih klubova.

 

“Obraćam Vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u Bosni i Hercegovini kao osnove za održivi mir, stabilnost i prospreitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja korak u tom procesu,” piše Incko.

 

Zatim navodi da je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine Republike Srpske dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima, a upravo ih je uručio Čubrilović.

 

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi Prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje. Kao što vam je poznato, Karadžić, Krajišnik i Plavšić su osuđeni za ratne zločine od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ),” stoji u pismu.

 

Incko je u pismo otvoreno napisao da smatra srpski narod kolektivno odgovornim za ratne zločine, a da bi se oduzimanjem povelja, “ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU.”

 

Incko navodi da “veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi u kojoj smo svjedočili 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve i da se njima destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u Bosni i Hercegovini. “

 

“Shodno tome, takve aktivnosti su neprihvatljive i onemogućavaju da BiH postigne napredak na putu ka punom sprovođenju Opšteg okvirnog sporazuma za mir i da ostvari svoj deklarisani cilj pristupanja Evropskoj uniji. Upravo suprotno, takvim djelovanjem uskraćuje se napredak, dodatno se produbljuju nacionalne podjele i onemogućavaju se mirovni napori,” smatra Valentin Incko.

 

Incko spominje i nedavno uklanjanje ploče sa Studentskog doma u Palama sa imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića zaključujući da je to bio “prvi korak u pravom smjeru.”

 

“Stvara se izvanredna prilika da NSRS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala politčku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine,” naveo je Incko u pismu Čubriloviću i šefovima poslaničkih klubova.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *