Petočlanoj porodici Zulić izgorjela kuća

Hronika

Kuća u kojoj živi petočlana porodica Zulić, u selu Vrše, desetak kilometara od Sanskog Mosta, gotovo u potpunosti je izgorjela u požaru koji je izbio danas u ranim jutarnjim satima, dok su ukućani spavali čvrstim snom.

 

Vlasnica kuće, Safija Zulić, kaže kako su njenog supruga Šefika iz sna prenuli čudni zvukovi, te miris dima i gareži, nakon čega je on probudio ostale ukućane kako bi napustili kuću čiji je gornji sprat u tom trenutku već bio u plamenu.

 

“Probudile su se i komšije, čitavo selo se brzo skupilo i počelo gasiti vatru. Međutim, požar je bio toliki da je za svega sat vremena potpuno uništio krov i gornji sprat. Vatrogasci su uspjeli spasiti da ne izgori čitava kuća, ali je voda u potpunosti uništila prostorije u prizemlju i one su sada neuslovne za boravak”, kaže Zulićeva.

 

Inače, ova porodica se bavi poljoprovrednom proizvodnjom i kažu kako im je u požaru stradalo sve što su godinama mukotrpnim radom sticali.

 

Mještanin, Admir Velić, kaže kako su mještani prilikom gašenja dali sve do sebe, ali da ih je vatra nadjačala.

 

“Sva sreća pa nije bilo vjetra, inače bi se požar proširio na ostale kuće koje su u neposrednoj blizini i sve bi se pretvorilo u katastrofu”, kaže Velić.

 

U ovome trenutku nije poznat uzrok požara, ali ukućani sumnjaju kako do njega došlo prilikom loženja vatre na gornjem spratu, te da je iskrica iz peći zapalila tepih i potom uzrokovala izbijanje vatre. Inače, pored supružnika, u kući živi njihov maloljetni sin, te otac i majka vlasnika objekta.

 

Mještani Vrša su već pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za stradalu porodicu, kako bi se pristupilo sanaciji izgorjele kuće, te su pozvani svi humani ljudi da pomognu u ovim aktivnostima.

 

Zulići kažu kako nemaju izbora, pa će morati nastaviti boraviti u prizemlju objekta i pored katastrofalne štete.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *