Brčak pravosnažno osuđen zbog kršenja izolacije, mora da plati 1.500 KM

Hronika

Vedad F. (35) iz Brčkog osuđen je pravosnažno na novčanu kaznu od 1.500 maraka zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

 

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH saopštilo je da je okončalo postupak po optužnici protiv Vedada F, optuženog da nije postupao u skladu s mjerama nadležnih organa za suzbijanje i sprječavanje epidemije zarazne bolesti COVID-19.

 

-Njega je za krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije Osnovni sud Distrikta osudio na novčanu kaznu u iznosu od hiljadu i pet stotina KM, koju je osuđeni odmah i platio – navode iz ovog tužilaštva.

 

Kako je pravosnažnom presudom utvrđeno, Vedad F. nije postupio po odlukama nadležnog organa kojima se određuju mjere za suzbijanje i sprečavanje epidemije. Gotovo istovremeno s optužnicom protiv Vedada F, Tužilaštvo Distrikta je za isto krivično djelo optužilo još dvije osobe.

 

Zbog posjećivanja drugih osoba i trgovinskih objekata za vrijeme izolacije M.S. (42) iz Brčkog i M.Đ. (39) iz susjednog naselja Potočari optuženi su i za krivično djelo prenošenje zarazne bolesti . Njima je stavljeno na teret da nisu postupili po nalozima kojima nadležno tijelo zdravstvene službe određuje druge mjere za suzbijanje ili sprječavanje zarazne bolesti kod ljudi, pa je zbog toga došlo do opasnosti od širenja zarazne bolesti.

 

Za vrijeme trajanja prirodne nesreće zbog bolesti COVID-19 (koronavis) Tužilaštvo Brčko distrikta BiH otvorilo je ukupno 14 istraga protiv 19 osoba koje sumnjiči za krivična djela nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije i prenošenja zarazne bolesti. Sve istrage se, u saradnji s Policijom Distrikta i drugim nadležnim organima intenzivno provode, a osumnjičeni bez odlaganja procesuiraju.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *