Krsmanović: Razgovor sa SNSD nije izdaja glasača

Politika

Potpredsjednik NDP i poslanik ove stranke u dosadašnjem sazivu u NSRS, Zdravko Krsmanović, kaže da podržava odluku da NDP razgovara sa SNSD i ne osjeća da bi takvim razgovorima izdao glasače koji su mu dali glas.

Jedan od, do sada žestokih kritičara vlasti i Milorada Dodika, kaže je vlast smjenama u javnim preduzećima u praksi uvažila neke kritike opozicije i da smatra da je najvažnije razgovarati.

Podsjećamo, juče je održana sjednica predsjedništva Narodnog demokratskog pokreta gdje je donesen zaključak organa partije da treba otpočeti pregovore vezano za moguću saradnju sa SNSD.

“Ja očekujem da se kroz te razgovore politička platforma koju smo mi predstavili ranije i koja se tiče ključnih stvari vezanih za stanje u RS i ono sve što smo tražili da se kroz te razgovore vidi da li je moguće da se uvaže naši stavovi i da se onda vidi na koji način partneri sa kojima mislimo sarađivati u budućnosti, mogu to ostvariti. Onda bismo održali sjednicu glavnog odbora i novu sjednicu predsjedništva i donijeli konačnu odluku. Prihvatam odluku da se razgovara i mislim da je to nešto što treba da se uradi”, kaže Krsmanović za portal Mondo.ba.

Nosilac liste koalicije NDP-NS-SNS-Sloboda u Izbornoj jedinici devet na oktobarskim izborima, na kritike da se pojedini glasači mogu osjećati izdanim zbog poteza NDP, objašnjava da se on ne osjeća kao izdajnik.

“Ja sam obavio razgovore sa svim svojim članovima u opštinskom odboru u Foči gdje sam predsjednik. U suštini, članstvo traži da se ide na to da ono što su naši politički ciljevi, bude ispunjeno. SNSD je počeo da smjenjuje kadrove u firmama koje su gubitaši. To je nešto što znači. Bilo je dosta kritika nas prema vlasti, a isto tako dosta je bilo kritika vlasti prema nama.
Ako su oni spremni da razgovaraju sa nama kao što smo mi spremni da razgovaramo sa njima znači da su oni uvažili kritike koje smo im upućivali. Isto tako mi hoćemo da vidimo da li smo mi možda bili u krivu za neke stvari koje su bile vezane za vlast u Sarajevu. Ne osjećam, bar iz razgovora sa ljudima u mom opštinskom odboru, da je to izdaja ljudi koji su meni dali glas”, navodi Krsmanović i dodaje da se najlakše iz tih razgovora povući ako to bude protiv principa NDP, a to su: vladavina prava, država koja je oslobođena korupcije i kriminala u obimu da se ne osjeća zarobljenom, rasvjetljavanje neriješenih slučajeva, saradnja na putu za EU, saradnja sa Srbijom…

Krsmanović, koji je ponekad prizivao međunarodnu zajednicu da sankcioniše Milorada Dodika sada misli da su rezultati proteklih izbora dali legitmitet Dodiku, i da je on svoje političke stavove legalizovao.

„Mi moramo biti demokrate. Dodik je dobio preko 80.000 glasova više od Mladena Ivanića. To je nešto što mu u ovom momentu glasači daju za pravo. Ja tu činjenicu treba da uvažim. Istina je da je njegovo andti-dejtonsko djelovanje dovelo do toga da je dobio sankcije. To nije dobro za RS i BiH. Moj predsjednik ne treba da ima sankcije i treba da radi sve kao što i radi da se te sankcije skinu. Ako nastavi da radi antidejtonski, to nikad neću prihvatiti”, rekao nam je Krsmanović.

Nekadašnji načelnik opštine Foča zaključuje da je Centralna izborna proglašenjem konačnih rezultata stavila tačku na izborni proces i da NDP te rezultate definitivno prihvata.

Jandrić bez komentara

Krsto Jandrić, predsjednik Izvršnog odbora stranke i Gradskog odbora NDP u Banjaluci, nije htio da komentariše jučerašnju najavu predsjednika stranke Dragana Čavića o razgovorima sa SNSD.

Jandrić je 2013. godine svoju Narodnu demokratsku stranku spojio sa Demokratskom partijom Dragana Čavića i tako je nastao Narodni demokratski pokret. Ovom pokretu je 2014. godine pristupila i Nova socijalistička partija Zdravka Krsmanovića.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *