Izetbegović trpi Radončića zbog vlasti

Politika

Bakir Izetbegović neće prekinuti koaliciju sa Fahrudinom Radončićem uprkos teškim optužbama koje lider SBB iznosi na račun SDA, saznaje “EuroBlic”.

Izvori iz vrha najveće bošnjačke partije tvrde da uzroke Izetbegovićeve tolerancije prema Radončićevim sve žešćim napadima na SDA, prije svega, treba tražiti u tome što šef SDA, prema njihovim riječima, nema alternativu SBB kao partneru u vlasti na federalnom nivou.

– Izetbegović bi Radončića i njegovu stranku najradije naglavačke izbacio iz vlasti, samo da ima bilo kakvu drugu opciju. Vlast na nivou BiH nekako bi i mogla funkcionisati bez SBB, ali prekidom koalicije sa Radončićevom strankom došlo bi do potpune blokade vlasti u FBiH i brojnim kantonima – objašnjavaju naši sagovornici.

Oni, međutim, dodaju da bi Izetbegovićevo “stoičko trpljenje” Radončićevih udaraca, posebno tvrdnji koje je iznio u svjedočenju protiv Nasera Keljmendija da je sarajevski kriminalac Ramiz Delalić Ćelo “ubijao po naredbi bošnjačke državne mafije”, kao i da je ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića 1. marta 1992. izvršeno po nalogu SDA, moglo skupo da košta lidera najveće bošnjačke stranke. Posebno u sukobu koji, podsjećaju naši sagovornici, već dugo tinja između Izetbegovića i “odmetnutih” poslanika SDA u Parlamentu BiH.

– Niko ne može predvidjeti ponašanje Senada Šepića, Salke Sokolovića, Sadika Ahmetovića i Šemsudina Mehmedovića i da li će oni poštovati stranačku disciplinu ukoliko Izetbegović olako pređe preko Radončićevih optužbi. Posebno iz razloga što je ovaj četverac bio najžeći protivnik bilo kakve saradnje SDA sa SBB – ističu izvori “EuroBlica”.

Ucjena IZ

U najnoviji bošnjačko-bošnjački sukob umješala se i Islamska zajednica BiH, koja je preko jednog od svojih čelnih ljudi, imama sarajevske Careve džamije Sadrudina Išerića, pozvala Izetbegovića i SDA da odreknu Radončića.

– Gospodo iz SDA, ili ćete se distancirati od Radončića ili ćemo se mi distancirati od vas – zaprijetio je Išerić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *