Prekinuta hitna sjednica Parlamenta BiH

Politika

Prekinuta je hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog nepostojanja entitetske većine za usvajanje dnevnog reda. Na glasanju o dnevnom redu 24 poslanika glasala su za usvajanje, troje je bilo protiv, a dva su bila suzdržana.

 

Zbog nepostojanja entitetske većine iz RS za usvajanje dnevnog reda prekinuta je sjednica državnog organa zakonodavne vlasti. Dnevni red je poslan Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

“Od ukupno 29 prisutnih, za 24, protiv tri, suzdržana dva. Postoji opšta, ali ne postoji entitetka većina. Mi nemamo trećeg člana Kolegijuma za usuglašavanje stoga moram sa žaljenjem konstatovati da u ovom trenutku nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice Predstavničkog doma i ide na usuglašavanje kada se za to stvore pretpostavke”, rekla je predsjedavajuća Borjana Krišto.

 

Entitetske većine nije bilo zbog toga što SNSD, DNS, SP i Ujedinjena Srpska kao i poslanik SDS Mirko Šarović nisu prisustvovali današnjem zasjedanju.

 

Još uvijek nije poznato kada će sjednica na kojoj treba biti govora o stanju u bh. pravosuđu i migrantskoj krizi biti nastavljena. Kolegijum PD PSBiH trebao bi zasjedati u srijedu.

 

Tokom diskusije o dnevnom redu HDZ BiH se zalagao za to da se informacija o stanju u pravosuđu skine s dnevnog reda.

 

PD PSBiH od dana konstituisanja nije održao nijednu sjednicu. To nije spriječilo parlamentarce da iz džepova građana BiH redovno primaju enormno visoke plate za svoj nerad.

 

Klix

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *