Oštra reakcija iz Ambasade SAD na optužbe Ružice Jukić

Politika

Izmišljotine poput ove ne zavrijeđuju komentar, rekli su za Srpskainfo u Kancelariji za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH, na pitanje da prokomentarišu jučerašnju izjavu potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Jukić koja je Ambasadu optužila da učestvuje u navodnom tajnom planu za rušenje VSTS.

 

– Ambasada SAD je i dalje čvrst partner BiH u nastojanjima da se ojača vladavina zakona i nastojimo raditi sa zvaničnicima i institucijama koje ozbiljno rade na ostvarivanju ovih ciljeva – rekli su u Kancelariji za odnose s javnošću.

 

Podsjećamo, Jukićeva je izjavila da nosioce pravosudnih funkcija BiH uvode u “staklene ili gumene sobe” pojedinih stranih ambasada gdje se na njih utiče kako će postupati u određenim predmetima.

 

Potom je, pod naslovom “Ko sprema raspad VSTS” iznijela podatak da je ovih dana došla do nje informacija o planu pojedinih ambasada, da Muriz Memić (otac Dženana Memića koji je umro pod misterioznim okolnostima, op.aut.) održi sastanak sa glavnom tužiteljkom Gordanom Tadić. Taj sastanak se, kako tvrdi Jukićeva, trebao održati 14. oktobra 2019. godine, a nakon toga bi bili organizovani protesti i da se kaže da je za sve kriv VSTS BiH.

 

Nakon toga će, tvrdi Jukićeva, “Rajnhard Priebe, nezavisni ekspert Evropske unije, dostaviti izvještaj koji će biti loš po pravosuđe, te će zajedno sa Američkom ambasadom u BiH tražiti od visokog predstavnika Valentina Incka da iskoristi bonska ovlaštenja prema VSTS, odnosno da raspusti njegove članove”.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *