Incko: Borba protiv korupcije da bude stvarni prioritet BiH

Politika

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko izjavio je u Briselu da se vladavina prava u BiH mora radikalno ojačati, a borba protiv korupcije treba da postane stvarni prioritet ako BiH želi da postane stabilna i prosperitetna demokratska zemlja, izgrađena na čvrstim temeljima.

 

Incko je na sastanku sa evropskim komesarom za pravosuđe Didijeom Rendersom, razgovarao o trenutnoj situaciji u pravosuđu BiH i nepoštivanju vladavine prava na domaćoj političkoj sceni, saopšteno je iz OHR.

 

On je podsjetio da je u prvom članu Aneksa 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir jasno naznačeno da BiH treba da bude demokratska zemlja koja funkcioniše u skladu sa vladavinom prava.

 

– To su oblasti na osnovu kojih treba donositi sud o iskrenosti političara kada je riječ o njihovom deklarisanom opredjeljenju za put prema EU – naveo je Incko.

 

On je iskoristio priliku da ukratko iznese ključne probleme u oblasti vladavine prava, uključujući i nepoštivanje odluka domaćih i međunarodnih pravosudnih institucija.

 

Pomenuo je stalne napade na Ustavni sud BiH i dugogodišnje nesprovođenje presude Ustavnog suda o Mostaru, kao i odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”.

 

– Desetine hiljada građana ne mogu iskoristiti svoja građanska prava jer ne mogu glasati u Mostaru i ne mogu biti kandidati na izborima za brojne funkcije u BiH. Ukoliko BiH želi napredovati i zaustaviti odlazak građana iz zemlje, ona mora odlučno krenuti u rješavanje izazova u oblasti vladavine prava – naglasio je Incko.

 

Na sastanku je razgovarano i o prijedlogu novih pravila za proširenje, situaciji u vezi sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom, te o izvještaju o vladavini prava u BiH koji je pravni ekspert Rajnhard Pribe predstavio Evropskoj komisiji.

 

Incko je juče u Briselu razgovarao i sa potpredsjednikom Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost Verom Jurovom, te podsjetio da pripadnici nacionalnih manjina, kao što su Jevreji i Romi, ne mogu biti kandidati za Dom naroda niti Predsjedništvo BiH, uprkos nekoliko presuda Evropskog suda za ljudska prava koje nalažu suprotno.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *