Tužilaštvo BiH ne smije istraživati kriminalne afere Čovića, Dodika i vlasti RS

Politika

U Republici Srpskoj afere ili „ne postoje” ili ne dobijaju pravosudni epilog, pa čak i one koje bi trebale biti pokrenute ex officio od strane Tužilaštva BiH – piše IFIMES.

 

IFIMES piše da afere koje potresaju Federaciju BiH, u svakom slučaju trebaju dobiti istražni epilog, ali iznenađuje da se sve aktuelne afere iz Federacije BiH pokušavaju voditi ili se vode na državnom nivou od strane Tužilaštva BiH.

 

– U Republici Srpskoj afere ili „ne postoje” ili ne dobijaju pravosudni epilog, pa čak i one koje bi trebale biti pokrenute ex officio od strane Tužilaštva BiH.

 

Kao primjer navodi se izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je nedavno javno na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izjavio da se bavi prisluškivanjem opozicije i da je on lično ugovorio kupovinu pokretne bolnice, koja se nalazi na neznanoj lokaciji u inostranstvu i koja se već drugi mjesec čeka, a koja nema prethodnu saglasnost za uvoz od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH – navodi IFIMES i dodaje:

 

– Akreditovane diplomate u BiH, od stranih ambasada do OHR-a, OSCE-a i predstavnika drugih međunarodnih institucija, imaju apsolutno negativno mišljenje o radu Tužilaštva BiH na čelu s glavnom tužiteljkom Gordanom Tadić i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu na čelu sa predsjednikom Milanom Tegeltijom. Glavna tužiteljka BiH i predsjednik VSTS-a su persone non gratae za međunarodne predstavnike u BiH i oni ih ne pozivaju na važne događaje, jer su percipirani kao neposredne ispostave Milorada Dodika i Dragana Čovića.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *