Glumica NPRS Slađana Zrnić: Važno je stvarati pozorišnu publiku

Kultura

Kada talenat za glumu s godinama ojača iskustvom i konstantnim usavršavanjem, na sceni pred publikom stoji kompletan glumac, spreman da svoje “moći” na pravi način dijeli sa onima koji na putu umjetnosti prave prve korake.

Redovni članovi Pozorišne trupe “Milenijum” u Srpcu prije deset godina napravili su te značajne prve korake, a već osam godina rado se druže sa glumicom Narodnog pozorišta RS Slađanom Zrnić od koje upijaju tajne pozorišnog života, a koja takođe uživa u radu sa njima.

Ovih dana, najavila je Zrnićeva, počinju probe za novu predstavu “Nedostajati” koja je rađena po tekstu holandskog pisca Tona Tehelena.

– Komad govori o međuljudskim odnosima u formi basne. Jako lijepo je tekst napisan i za djecu i za odrasle, nešto slično “Malom princu”, nešto novo, savremeno i prelijepo – kazala je Zrnićeva i objasnila da ona kao glumački pedagog zajedno sa polaznicima radi na predstavi.

Bez obzira na to što se radi o amaterima, ona se već osam godina trudi da u radu s njima drži profesionalan glumački i rediteljski nivo.

– Možda ja od te djece previše tražim, ali pohvale i nagrade koje dobijamo na festivalima mnogo toga pokazuju. Svi se iznenade koliko to pozorište i glumci djeluju profesionalno. Čini mi se da smo inspiracija i nekim drugim amaterskim pozorištima, a to je za mene dovoljan motiv da radim. Dosta me inspiriše rad sa njima, to su rasterećena, slobodna djeca koja vole da se druže i jako lijepo upijaju te osnove – ističe ona.

Izvršna direktorica “Milenijuma” Sanela Vidović i ona, naglašava Zrnićeva, pored mnogih, imaju i jedan važan cilj.

– Članovi našeg pozorišta sa nama se druže obično do polaska na fakultet, a nama je cilj da stvaramo pozorišnu publiku i da mlađim generacijama približimo pozorište. Sva ta djeca upisuju fakultet, dolaze u Banjaluku da studiraju i budu kvalitetna publika Narodnom pozorištu RS, Gradskom pozorištu “Jazavac” – naglasila je Zrnićeva.

Nisu srećni što je podrška Ministarstva prosvjete i kulture RS ove godine izostala, ali zahvalni su Ministarstvu porodice, omladine i sporta što im je dalo skromnu finansijsku podršku kako bi uspjeli da realizuju novi komad.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *