Na proljeće obnova Muzeja savremene umjetnosti u Banjaluci

Kultura

Muzej savremene umjetnosti dogodine će biti temeljno obnovljen, u okviru projekta rekonstrukcije, vrijednog 700.000 KM. Obnova muzeja biće finansirana sredstvima Kabineta predsjednika Repbilike Srpske i Ambasade SAD-a u BiH.

 

Narednog proljeća počeće prva faza obnove koja će obuhvatiti rekonstrukciju krova i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku.

 

– Druga faza podrazumijeva obnovu fasade sa ambijentalnom rasvjetom, a zatim će uslijediti obnova entrerijera kao i uređenje nekadašnjeg perona željezničke stanice, koja se tu ranije nalazila, u prostor prilagođen današnjem vremenu – izjavila je Sarita Vujković, direktorica MSU RS.

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da će još jedan značajan istorijski objekat u Banjoj Luci dobiti novo ruko i vratiti stari sjaj.

 

– Izdvojili smo značajna sredstva za obnovu institucija kulture u Banjoj Luci, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Nastojimo da što više sredstava uložimo u kulturu i da kulturni sadržaji budu dostupni što većem broju građana u lijepom ambijentu – istakla je Cvijanović.

 

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson, kazao je da će Ambasadorski fond SAD za očuvanje kulturnog nasljeđa donirati 255.000 KM za obnovu jednog od najljepših objekata ove vrste u BiH. Ovim sredstvima, biće finansirana prva faza obnove muzeja.

 

– Muzej savremene umjetsosti RS je kulturno blago i ovaj projekat je ispunjenje jedne veoma ambiciozne vizije. Muzeji nisu samo zgrade, već bi oni trebalo da budu mjesto okupljanja ljudi, druženja i interakcije u zajednici – rekao je, između ostalog, ambasador Nelson.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je da je obnova MSU RS lijepa vijest za cijeli grad, ali i za urbani razvoj Banje Luke.

 

– Ovaj muzej je jedna od najživljih institucija kulture u gradu koja ima veoma dobro saradnju sa srodnim institucijama u regiji, Evropi i svijetu. Obnova muzeja se uklapa i u novu viziju centra grada od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, u projekat za koji smo nedavno okončali međunarodni konkurs. U tom konceptu, MSU RS dobija sasvim novi položaj kao centar nove velike trgovske površine – kazao je Radojičić.

 

Projekat obnove Muzeja savremene umjetnosti RS predstavio je vođa projektnog tima Saša Čvoro, profesor Urbanističko-građevinsko-geodetskog fakulteta. Obnova muzeja počeće u sljedećeoj godini kada ova institucija kulture obilježava pola vijeka postojanja, a sama zgrada ulazi u 130. godinu postojanja.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *