Muzej savremene umjetnosti RS dobio poklon od Novog Kolektivizma

Kultura

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ovih je dana obradovala vijest da je među nekolicinom odabranih muzeja koji su dobili poklon od Novog Kolektivizma.

 

Novi Kolektivizam (New Collectivism) je grupe slovenačkih umjetnika koju čine Dejan Knez, Miran Mohar, Darko Pokorn i Roman Uranjek.

 

Nova akvizicija MSURS je poster pod nazivom “Novi svjetski poredak” (New World Order, 98 × 68 cm) inspirisan aktuelnom pandemijom korona virusom.

 

Rad je nastao 25. marta 2020. godine, a dio je njihove akcije i uvjerenja da kao umjetnici moraju biti istovremeno i hroničari jednog vremena te da je dizajn pravi medij za izražavanje kritičkog stava. Dizajn plakata “Novi svjetski poredak” sa sertifikatom poslali su na adrese nekoliko svjetskih muzeja sa kojima sarađuju i čiji rad cijene.

 

Plakat je nastao kao refleksija na aktuelna zbivanja u čitavom svijetu, a zatim je pokrenuta i serija virtuelnih izlaganja tog postera po svjetskim gradovima (Njujork, Moskva, Rim, Peking, London, Berlin itd).

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske sa velikim zadovoljstvom će se priključiti ovoj akciji i zajedno sa drugim muzejima i galerijama koji će poster izložiti na nekoliko stvarnih lokacija. U narednim danima građani Banjaluke će imati priliku da ga vide na nekoliko lokacija u centru grada.

 

Ovim radom „Novi kolektivizam“ potvrđuje da je unutar kultnog umjetničkog kolektiva NSK (Neue Slowenische Kunst) dizajn bio i ostao jako važan segment njihovog vizuelnog identiteta. NJihov najpoznatiji rad je kontroverzni plakat za Titovu štafetu 1987. koji ih je doveo u žižu događanja na prostoru bivše Jugoslavije, a novom akcijom „Novi kolektivizam“ samo nastavlja umjetničke reakcije na aktuelna istorijska zbivanja kao što su to činili od svog nastanka 1984. godine.

 

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske ovom prilikom želi da iskaže zahvalnost prema ovim umjetnicima koji su koristeći aktuelnu svjetsku situaciju, stvarajući u otežanim uslovima, na najbolji način ostavili svoj umjetnički trag i kroz svoje djelovanje pokazali refleksiju vremena u kojem živimo.

 

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *