Na “crnoj listi” Prištine Brnabić, Dačić, Stefanović…

Region

Prije nego što su uvođenjem drakonskih dažbina faktički zabranili ulazak proizvoda iz Srbije na teritoriju Kosmeta, prištinske vlasti su 1. novembra donijele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, ako bi došli na Kosovo i Metohiju, pišu “Novosti”.

Prema saznanjima lista, spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene ako dođu na neki od administrativnih prelaza.

Na spisku u koji su “Novosti” imale uvid su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

Na ovoj “crnoj listi” su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine Rasim Ljajić, ministarka građevine Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kako navode “Novosti” nepoželjni predstavnici iz Skupštine su predsjednica Maja Gojković i potpredsjednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Đorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsjednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsjednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara, itd.

Kako list napominje, ovim potezom, poslije CEFTA sporazuma, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posjete i koji se primjenjuje od 2014. godine.

Po njemu je za planiranu posjetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavijestiti Prištinu. Prema utvrđenoj proceduri, to obavještenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je posjeta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.

“Novosti” navode i da je serija nesuvislih mjera Prištine kao i „mlake“ i „pro forma“ osude iz Evropske unije dovela dijalog sa Beogradom u ćorsokak i da je veliko pitanje može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i dosad vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke.

List piše i da će dalje djelovanje u sve komplikovanijoj situaciji srpski državni vrh koordinirati sa Rusijom i Kinom.

“S obzirom na to da je spisak nepoželjnih ’posjetilaca‘ KiM sačinjen prije odluke u Interpolu da ne primi Kosovo u svoje redove, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima”, navodi se u tekstu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *