Dačić: Srbija se neće miješati u unutrašnje stvari RS i BiH

Region

Povodom referenduma u Republici Srpskoj o Danu Republike, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, ponovio je da Srbija neće da se miješa u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske.

On je podsjetio da je skoro cijela Vlada Srbije prije dva dana bila u Donjoj Gradini na obilježavanju 75 godina od formiranja koncentracionog logora Jasenovac i da je Vučić tamo imao susret sa najvišim funkcionerima Srpske, da je prisustvovao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali da nije bilo riječi o referendumu.

“Čuli ste da Srbija neće da svojim učešćem ispadne kao da se meša u unutrašnje prilike u Republici Srpskoj i BiH, ali sigurno da je naš interes stabilnost uopšte i u Srpskoj i BiH”, istakao je Dačić.

Komentarišući izjave pojedinih političara u Srbiji koji kažu da Srbija treba da se založi za otkazivanje referenduma u Srpskoj, Dačić je rekao da je zanimljivo da ti političari uvijek imaju nešto da kažu kada je riječ o Srbima, a ne čuje ih da kažu nešto protiv, na primjer, hrvatskog nacionalizma.

“Kako se ne oglasiše kada je zabranjeno Vučiću, Nikoliću i Dačiću da dođu u Srebrenicu, kako se baš svi oglašavaju na istoj liniji u skladu sa onim što neko želi da bude poruka Srbima? Ne čudi me, to je više retoričko pitanje. Zato što sam siguran da to ne služi interesima srpskog naroda. A kome služi, to je pitanje za analitičare”, rekao je Dačić.

On je istakao da je američki potpredsjednik Džozef Bajden tokom nedavne posjete Beogradu prenio da je negativno iznenađen činjenicom da su bošnjački političari u BiH, i nakon prošlogodišnje posjete Vučića Srebrenici, izrazili stav da je državno rukovodstvo Srbije nepoželjno ove godine u Srebrenici.

Što se tiče činjenice da u presudi Radovanu Karadžiću i drugima nije ustanovljeno da je Srbija bila dio udruženog zločinačkog poduhvata ili da je podsticala zločine i etničko čišćenje, Dačić je rekao da je to veoma bitno zbog Hrvatske, ali i zbog BiH.

“Imaćemo, možda, ponovo problema sa BiH zato što se muslimanski političari pripremaju da obnove tužbu (za genocid protiv Srbije)”, rekao je Dačić, podsjetivši da Hašim Tači najavljuje neke tužbe za zločine na Kosovu protiv Srbije.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *