Za ubistvo Ćuruvije 100 godina zatvora

Region

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na kazne od po 30 i 20 godina zatvora četvoricu optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti zbog ubistva vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, 11. aprila 1999. godine.

 

Tadašnji šef Resora državne bezbjednosti Radomir Marković i tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić na po 20 godina zatvora.

 

Romiću i Radonjiću u kaznu se uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru i kućnom pritvoru.

 

Na ovu odluku suda, i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

 

Presuda optuženima je izrečena nakon tačno 20 godina od ubistva Ćuruvije i to je prva presuda za ubistvo jednog novinara, dok ostala ubistva, među kojima je Dada Vujasinović i Milana Pantića nisu još ni rasvijetljena.

 

Marković je osuđen zbog krivičnog djela podstekavanje na teško ubistvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

 

Optuženi Radomir Marković u zatvoru već služi kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, ostao je osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

 

Miroslav Kurak je u bjekstvu i za njim je raspisana međunarodna potjernica.

 

Milan Radonjić i Ratko Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.

 

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

 

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

 

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”, a sa njim je tada bila Branka Prpa.

 

Izricanju presude u Specijalnom sudu pored više desetina novinara, prisustvovali su i predstavnici novinarskih udruženja, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, urednik informativnog progrma RTS Nenad Lj. Stefanović.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *