Fejon: Ulazak Srbije i Crne Gore u EU u najoptimalnijim uslovima do 2025. godine

Region

Srbija se trenutno nalazi u teškoj situaciji oko opštih izbora i u nekoj vrsti političke krize, piše predsjedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon.

 

Fajon ocjenjuje da vladajuće stranke moraju sprovesti preporuke za slobodne i poštene izbore u ovoj godini, kao i da očekuje da će vlasti ispuniti sporazume i uravnotežiti izvještavanje tokom izborne kampanje.

 

– Žalim što je sada i preostali dio opozicije najavio bojkot izbora, a zabrinuta sam i zbog iznenadne najave smanjenja izbornog praga sa pet na tri procenta bez širokog političkog konsenzusa i javne rasprave – navela je Fajon u autorskom tekstu za NIN.

 

Ona navodi da bi na izbore trebalo da izađe barem 40 odsto glasača jer je, kako smatra, u suprotnom to samo još formalna demokratija.

 

Kako je navela, zemlje Zapadnog Balkana pripadaju EU porodici, ali se i dalje suočavaju sa problemima poput demokratije, vladavine prava, a naročitu zabrinutost izaziva ugrožavanje slobode medija.

 

– Bitno je naglasiti da sve zemlje Zapadnog Balkana mogu jednoga dana postati članice EU, ali neke će u tom procesu evropskih integracija biti brže, a neke sporije. Svih šest zemalja u regionu imaju još uvek jasnu perspektivu, a to je članstvo u EU, ali sve zavisi koliko brzo će one biti spremne – navela je Fajon.

 

Kaže i da ulazak Srbije i Crne Gore u EU u najoptimalnijim uslovima do 2025. godine treba da bude cilj, ali da to zavisi da li će zemlje ispuniti sve uslove.

 

– Neka postupci Francuske ne obeshrabruju zemlje Zapadnog Balkana, jer proces proširenja i dalje traje i nikada se nije zaustavio – napisala je Fajon.

 

Ona je istakla da je Srbija veoma važan akter za zemlje Zapadnog Balkana i da je njena uloga bitna za mir i stabilnost u regionu, istovremeno i najspremnija zemlja da postane prva sljedeća članica EU.

 

– Uvjerena sam da zajedničkim radom možemo prebroditi prepreke i dokazati da je put reformi najbolji i pravi put – navela je Fajon.

 

Ona takođe navodi da su za EU mediji glavna briga.

 

– Činjenica je da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u ovoj zemlji, jer nacionalni kanali ne tretiraju sve političke stranke jednako, što je nedopustivo. A govor mržnje, laži, manipulacije, zastrašivanje, čak i od vodećih i uticajnih političara, raste u medijima i javnosti u ovoj zemlji, a to nije ono što u EU želimo videti – navela je ona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *