Vučić: 130.000 migranata ide prema granici

Region

– Sve berze su u padu zbog koronavirusa i to će se odraziti i na Srbiju, jer je ona na tom ekonomskom putu. Sve dodatno komplikuje situacija s migrantima.

 

To je danas izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u obraćanju javnosti u zgradi Predsedništva Srbije.

 

Kada je reč o migrantima, kojih je prema njegovim saznanjima u ovom trenutku oko 130.000 i koji idu ka granici Turske i Grčke, Srbija će, ukoliko bude potrebe, umeti da zaštiti svoje granice i teritoriju od migranata.

 

U tome će se, kako je rekao predsednik Srbije, voditi isključivo interesima nacionalne bezbednosti i sigurnosti.

 

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da srpske službe, nakon što je Turska otvorila svoje granice i pustila migrante sa Bliskog istoka da pređu u EU, preduzimaju mere, dobijaju sve važne informacije i da će donositi odluke u skladu sa situacijom.

 

“Ako bude potrebe da zaštitimo i sačuvamo granice, to ćemo uraditi na efikasan način. Ovog puta neću da čekam odgovore od EU, već ćemo se ponašati apsolutno i isključivo u interesu naše bezbednosti i sigurnosti”, rekao je Vučić.

 

Istakao je da građani ne treba da budu zabrinuti i da Srbija ima dovoljno kapaciteta i snage da to uradi.

 

Predsednik je rekao da je oko 130.000 migranta upućeno ka grčkoj granici iz Turske, a da je znatno manji broj prešao granicu. “Mi ćemo gledati i kako reaguje EU. Uvek smo pokazivali solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja i ne želimo ni prema kome da se odnosimo kao prema neljudima, ali ćemo umati da sačuvamo i bezbednost i sigurnost gradjana Srbije”, rekao je Vučić.

 

On je rekao i da Srbija neće dozvoliti da bude parking za migrante.

 

“Ako bude potrebe, ako neko bude pomislio da Srbija treba da postane parking za migrante, pokazaćemo da se to neće dogoditi i na rezolutan, jasan, nedvosmislen način naši državni organi neće dozvoliti ulaz na teritoriju Srbije onim licima za koje smatramo da bi mogla da ugroze sigurnost i bezbednost Srbije”, rekao je Vučić.

 

Vučić kaže i da se uvek mogu dogoditi teške situacije, ali da nasilja uglavnom ima među migrantima, dok su napadi na domicilno stanovništvo retki, te da je više napada na imovinu.

 

“Zavelli smo red u Šidu, u Beogradu su oni koji su fizički napadali srpske državljane privedeni pravdi i snosiće teške posledice za napade”, rekao je Vučić.

 

On je, međutim, dodao da ima oko 1.000 puta više takvih napada od Srba nego migranta i da zato neće da prihvati “fašističke teorije” koje kruže među određenim političarima i drugim građanima. “Naša obaveza je da pokažemo solidarnost, ali ljudi u Srbiji ne moraju da brinu, umećemo da zaštitimo granice”, rekao je Vučić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *