Na godišnjici “Oluje” u Novom Sadu i funkcioneri iz Republike Srpske

Društvo Region

Ovogodišnje obilježavanje “Oluje” održava se u vrijeme zategnutih odnosa Srbije i Hrvatske. Manifestaciji u Novom Sadu prisustvovaće predsjednik RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i opozicioni lideri u Srpskoj, predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik i potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović i Jelena Trivić kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

 

Godišnjica vojno-policijske akcije “Oluja”, tokom koje je početkom avgusta 1995. godine zabilježen najveći egzodus Srba od Drugog svjetskog rata, biće obilježena u Novom Sadu, dok će u Hrvatskoj i ove godine biti obilježena kao praznik – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

 

Manifestaciji u Novom Sadu pristvovaće i zvaničnici RS, predsjednik RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i opozicioni lideri u Srpskoj, predsjednik SDS-a Mirko Šarović i predsjednik i potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović i Jelena Trivić kao i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

 

Treba podsjetiti da se 27 godina od ovog nekažnjenog zločina, obilježava u zategnutim odnosima između Srbije i Hrvatske, čemu je doprinijela zabrana hrvatskih vlasti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac.

 

S druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ima dobre veze sa zvaničnim Zagrebom. Nedavno ga je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović nazvao prijateljem Hrvatske, dok u isto vrijeme šalje otrovne strijele prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

 

Dodik održava dobre odnose sa zvaničnim Zagrebom uprkos neriješenim pitanjima poput graničnog prelaza kod Kostajnice, namjere Hrvatske da odlaže nuklerani otpad na Trgovskoj gori.

 

U vrijeme dok je obavljao razne funkcije u RS i na nivou BiH, Milorad Dodik je, podsjećamo, napravio nekoliko ustupaka prema Hrvatskoj.

 

Među tim ustupcima na kojima mu zamjera srpska strana je predaja jasenovačke građe.

 

Dodik je sklopio i više ekonomskih ugovora, među kojima je i onaj sa Ivanom Čermakom, hrvatskim ratnim generalom. Takođe, svesrdno se založio za Pelješki most koji je od vitalnog nacionalnog interesa za Hrvate, ali Dodik ga je proglasio i vitalnim srpskim interesom, iako nikakve veze nema sa Republikom Srpskom.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *