Turska mijenja ime u Turkiye

Svijet

Početkom godine turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan objavio je saopštenje u kojem je najavio promjenu međunarodno priznatog imena zemlje iz “Turkey” u “Turkiye”, prenijela je turska televizija TRT.

 

“Riječ ‘Turkiye’ reprezentuje i izražava kulturu, civilizaciju i vrednosti turske nacije na najbolji način“, navedeno je u saopštenju.

 

Promjena imena države nije tako rijetka pojava kao što se misli. Nacionalno rebrendiranje može se dogoditi iz čitavog niza razloga, da se izdigne iznad klišea, predstavi se u pozitivnijem imidžu, ili čak zbog politike.

 

TRT navodi primjere Holandije, koja je promijenila ime u Nizozemska, ili Makedonije, koja je odnedavno zbog spora sa Grčkom, postala Sjeverna Makedonija.

 

Iran je 1935. godine promijenio ime, koje je ranije glasilo Persija.

 

‘Turquia’, ‘Turkiye’ i ‘Turkey’

 

Na turskom jeziku zemlja se zove Turkiye.

 

Ta država prihvatila je to ime nakon što je 1923. godine dobila nezavisnost od zapadnih sila, koje su je privremeno okupirale.

 

Tokom istorije Evropljani su je znali kao Otomansku državu, a onda su je poznavali pod mnogim varijacijama reči “Turkiye”. Naziv koji se najviše zadržao bio je na latinskom “Turquia”, a sveprisutniji je bio “Turkey”.

 

Prema rečniku Kembridža, reč “Turkey” se definiše kao “nešto što loše pada”, ili “glupa” ili “smiješna osoba”.

 

Velika većina ljudi u Turskoj smatra da nazivanje zemlje prema njenoj lokalnoj varijaciji ima smisla i da je u skladu s ciljevima zemlje da odredi kako bi drugi trebalo da je identifiikuju.

 

U skladu s tim, nedavno objavljeno saopštenje je jasno navelo da će “u okviru jačanja brenda ‘Turkiye’, u svim vrstama aktivnosti i korespondencije, posebno u službenim odnosima s drugim državama i međunarodnim institucijama i organizacijama, biti korišćen izraz ‘Türkiye’, umjesto izraza ‘Turkey’, ‘Turkei”, ‘Turquie’ i tako dalje”.

 

Tako, recimo, turska državna novinska agencija koja ima regionalno sjedište u Sarajevu, Tursku od pre nekoliko dana naziva “Republika Turkiye”.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *