“Eko toplane” zloupotrijebile lične podatke Banjalučana

Aktuelno

Agencija za zaštitu ličnih podataka zabranila je preduzeću “Eko toplane” d.o.o. da koristi lične podatke građana koji su bili korisnici usluga stare Toplane AD Banjaluka i da nezakonito preuzetu bazu podataka uništi.

Na zahtjev banjalučkog advokata Darija Sandića, Agencija za zaštitu ličnih podataka provela je inspekcijski nadzor i utvrdila da su “Eko toplane” nezakonito preuzele bazu podataka svih korisnika usluge grijanja stare Toplane AD, uključujući i one koji su se u međuvremenu isključili sa sistema cetralnog grijanja u Banjaluci.

Agencija je naredila preduzeću “Eko Toplane” d.o.o. Banjaluka da blokira i uništi do sada prikupljene jedinstvene matične brojeve, kopije ličnih karata i dokaze o vlasništvu nad nekretninama od korisnika komunalnih usluga.

– Ovo su male nepravilnosti u odnosu na one koje se tiču statusa, poslovanja, tarifnog modela i drugih stvari, nažalost, objavio je Sandić na svom Fejsbuk profilu.

Budući da građani nisu imali nikakav obligacioni odnos sa novom toplanom, takav potez je bio nezakonit, zbog čega su mnogi potražili pravnu zaštitu.

Ukoliko postupe po ovom rješenju, “Eko toplane” više neće moći da šalju Banjalučanima račune za grijanje, što će dodatno iskomplikovati situaciju sa gradskim grijanjem, sa kojim Banjaluka kuburi i nakon izgradnje nove toplane na drvo. I ove sezone radijatori su uglavnom mlaki, a u slučaju ekstremne hladnoće paliće se kotlovi stare toplane na mazut.

Osim toga, ispostavilo se da je nova toplana sve samo ne “eko”, jer se gusta magla koja se ovih dana nadvila nad Banjalukom osjeti na dim i paljevinu, a okolni objekti u blizini toplane su prektiveni pepelom i čađi.

Zbog nedostatka drvnog otpada, “Eko toplane” nabavljaju otpadnu oblovinu koju melju i koriste kao energent, zbog čega je ove sezone znatno poskupilo ogrevno drvo.

Još ljetos je cijena prostornog metra bukovog drveta premašivala 80 KM, dok je paleta bukovog drveta u kojoj ima 1,7 metara koštala 200 KM, a hrastovog 190 KM. Trenutno se cijena ogrevnog drveta u banjaluci kreće od 100-120 KM.

Istinito

Tagged