Višković pegla dugove: Na šta Vlada RS planira da potroši 60 miliona KM!?

Aktuelno

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je dvije odluke donesene na prvoj sjednici njegovog kabineta 27. decembra prošle godine, kojima se Ministarstvu finansija dodjeljuje ukupno 60 miliona KM, bez naznake u koje svrhe će taj novac biti potrošen.

Odlukama broj 04/1-012-2-3416/18 i broj 04/012-2-3415/18, objavljenim u Službenom glasniku Republike Srpske broj 123 posljednjeg dana 2018. godine, odobrava se korišćenje 30 miliona KM novčanih sredstava sa posebnog računa sukcesije – račun klirinškog duga, te dodatnih 30 miliona KM sa posebih računa od privatizacije državnog kapitala (escrow).

Ministarstvo finansija Republike Srpske je odlukom obavezano da oba ova iznosa mora da vrati na izvorne račune sa kojih su podignuti u roku od godinu dana, odnosno do 31.12.2019.

U odlukama Vlade RS se ne navodi na koji način i u koje svrhe će biti utrošeno tih 60 miliona maraka, što je uobičajena praksa kod donošenja odluka o raspodjeli i transferu budžetskih sredstava.

Vlada još nije ponudila odgovor na ovo pitanje, a pretpostavlja se da će ta sredstva biti iskorišćena za isplatu plata budžetskim korisnicima.

Zanimljivo je da se ove dvije odluke, koje se odnose na 60 miliona maraka budžetskog novca, uopšte ne pominju u zvaničnom izvještaju sa sjednice, objavljenom na službenoj stranici Vlade RS.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *