Državne firme dužne 8,1 milijardu maraka

Aktuelno

Državna preduzeća u BiH duguju čak 8,1 milijardu maraka, navodi su u izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o stanju u ovoj oblasti, prvoj studiji te vrste ikad sprovedenoj u BiH.

 

U studiji se ističe da u BiH ima 548 državnih preduzeća, u kojima radi 80.000 zaposlenih, što čini oko 10 odsto ukupne radne snage u BiH. Na papiru, ova preduzeća imaju imovinu od 31 milijardu maraka i prihode od 6,7 milijardi. Međutim, činjenica da su dugovi u milijardama maraka, najbolje govori koliko je situacija u javnom sektoru ozbiljna i alarmantna.

 

Uprkos prekomjernom broju zaposlenih i ogromnim gubicima, državna preduzeća, prema studiji MMF-a, čine oko petinu ekonomije u BiH, a zajedno s državom ukupni dug iznosi više od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

 

Ako se ovi katastrofalni podaci uporede s 80 miliona maraka, koliko država uprihodi od dividendi u državnim preduzećima, dobija se još gora slika, a MMF ukazuje i na to da se putem transfera u državna preduzeća upumpava dodatnih 215 miliona maraka. Takođe, dodaju da je kontrola stranaka nad državnim preduzećima izuzetno jaka i da utiču na sve odluke koje se tamo donose.

 

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH i autor studije, kaže da ga je najviše iznenadila veličina samog sektora, ali i količina neplaćenih poreza i doprinosa.

 

Državna preduzeća očigledno ne doprinose dovoljno ekonomiji. Kada dodate dug državnih preduzeća, javna zaduženost u BiH je 60 odsto, a o tome se ne govori često. Da bi se svi ovi problemi mogli riješiti, potrebne su odlučne i bolne političke odluke. Mnogo je troškova, mnogo menadžerskih pozicija, a s obzirom na to da menadžere imenuju vlasti, ovo su preduzeća koja suštinski kontroliše vlada”, rekao je Parodi.

 

On smatra da privatizacija može biti jedno od rješenja, ali da je na državi kao vlasniku da što prije donese mjere koje će smanjiti ove ogromne izdatke koje plaćaju poreski obveznici BiH.

 

“Političari žele izbjeći rizike koje bi privatizacija mogla donijeti. Problem je što dok oni razmišljaju šta da urade, stanje u državnim preduzećima je iz dana u dan gore”, kaže Parodi.

 

Siniša Vukelić, urednik poslovnog portala Capital.ba, kaže da što se tiče izvještaja MMF-a, tumači ga kao signal te finansijske institucije vlastima u BiH da će naredni finansijski aranžmani biti uslovljeni rješavanjem pitanja državnih preduzeća.

 

Dodao je da su evropske zemlje pokrenule novi program umjesto Reformske agende, a da će najvažniji posao u tom planu biti reforma državnih preduzeća. Ističe da su evropske zemlje shvatile da su državna preduzeća ključ slabljenja političke moći koju partije imaju kroz kontrolu javnih preduzeća i da je nužno da ona budu reformisana ili privatizovana.

 

Nakon što je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS, najavio smanjenje broja zaposlenih u državnim preduzećima i administraciji za 10 do 15 odsto, postavlja se pitanje da li će se političke partije u BiH usuditi da udare na sektor od kojeg su dosad uvijek dobijale najviše novca.

 

Vukelić najavu premijera Viškovića da će ući u reforme i da je spreman na otpuštanje viška radnika vidi kao iznuđen potez.

 

“Vrijeme će pokazati koliko je ozbiljno mislio, posebno imajući u vidu da su i svi bivši premijeri isticali potrebu reformi javnog sektora, ali da je u stvarnosti urađeno malo”, zaključuje Vukelić.

 

Brojke

  • 548 državnih preduzeća
  • 80.000 zaposlenih
  • 31 milijardu vrijedna imovina
  • 6,7 milijardi prihodi

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *