Vlada RS: Najkritičniji talas poplave prošao

Aktuelno

Hidrološka situacija u Republici Srpskoj je povoljnija, a najkritičniji talas je prošao, poručeno je danas nakon sjednice Koordinacionog tima Vlade RS za praćenje stanja usljed poplava.

 

Nadležni u Hidrometeorološkom zavodu RS danas su najavili manju količinu padavina na sjeverozapadu RS, konkretno u naredna 24 sata trebalo bi biti 20 do 30 litara po metru kvadratnom.

 

“Ukupna hidrološka situacija je stabilnija u odnosu na prethodni dan, u narednim danima očekuje se dodatna stabilizacija”, kazao je direktor HMZ RS.

 

Kada su u pitanju trenutni riječni tokovi, Sava na području Gradiške i Srpca raste, Una iznad Novog Grada stagnira, ali u donjem toku raste. Nivo Sane je 478 cm ili 18 cm iznad kvote vanredne odbrane od poplava. Vrbas, koji je tokom protekle noći bio najkritičniji i jutros u četiri sata bio na kvoti 630 cm, danas je u 12 sati iznosio 492 cm.

 

Rijeka Bosna kod Doboja opada, a kod Modriče u blagom porastu.

 

“Najkritičniji talas je iza nas”, naglasili su iz HMZ RS.

 

Posebno je istaknuto da situacija u Banjoj Luci ne bi trebalo da “izmakne kontroli”.

 

Miroslav Milovanović iz Voda Srpske je potvrdio da su sve crpne stanice u funkciji, i da kompletan sistem odbrane od poplava funkcioniše.

 

On je ocijenio da je sinoćnje “divljanje Vrbasa bilo krajnje nepredvidljivo”.

 

Premijer RS Radovan Višković je kazao da je sve urađeno da se izbjegnu veće materijalne štete ili gubici ljudskih života.

 

“Ne očekujemo više značajnije povećanje Vrbasa”, dodao je.

 

Naveo je da nema razloga da djeca ne idu u škole i vrtiće u mjestima koja nisu obuhvaćena poplavama.

 

Naglasio je i da opasnost ipak još nije prošla, te pozvao građane da se bez panike, slušajući nadležne, ponašaju “kako treba u datim okolnostima”.

 

“Mjesta panici nema. Panika u ovakvim situacijama nije saveznik”, kazao je Višković.

 

Tvrdi da su sve institucija u RS reagovale na vrijeme i još 8. maja obavijestili sve načelnike i gradonačelnike u RS o mogućim problemima.

 

“Kada se sve okonča uradićemo detaljne analize svih poteza. Ima uočenih nedostataka i ne može se dozvoliti da se čekaju poplave, iako su najavljene, a tek onda se traže vreće za pijesak i drugo”, dodao je Višković.

 

On je istakao da se nadolazak rijeke Save i njen vrhunac očekuje tek 17. maja, kada će u Hrvatskoj, u Jasenovcu, prema tamošnjih procjenama HMZ, biti najveći vodostaj.

 

“Trebamo i dalje biti obazrivi”, dodao je Višković.

 

On je potvrdio da je dogovoreno da se podigne ispuštanje u Bočcu u narednim satima, počev danas od 14 sati na 300 litara u sekundi, kako bi jezero bilo još spremnije da u narednim satima primi eventualne udare padavina.

 

Višković je poručio da je HE Bočac imala jednu od presudnih uloga da ne dođe do velikih poplava na području Banje Luke, Srpca i Laktaša.

 

Dodao je da će štete biti naknadno sabrane, a da će Vlada RS pomoći u njihovoj sanaciji.

 

Višković je naveo i kako je juče razgovarao sa načelnikom Teslića Milanon Miličevićem te da je tada stekao utisak da se Miličević “iznenadio”, kao i da mu je odgovorio da se ne očekuje kritična situacija.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *