Rebalansom budžeta do novca za novi avion

Aktuelno

Vlada Republike Srpske rebalans Budžeta RS za 2019. godinu pravi jer mora do kraja godine da isplati 19,9 miliona KM za kupovinu novog aviona Cesna.

 

Prijedlog rebalansa Budžeta za 2019. godinu biće razmatran na idućoj sjednici Narodne skupštine RS zakazanoj za 22. oktobar.

 

U Prijedlogu rebalansa vidljivo je da se povećava budžet Vazduhoplovnog servisa RS, i to sa prvobitnih 1,1 milion na 21,5 miliona KM.

 

Izdaci za nabavku postrojenja i opreme povećani su sa 4.200 na 19.904.200 KM.

 

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je da Srpska kupuje novi avion Cessna, vrijednosti 18,9 miliona maraka, ali je ta cifra očigledno veća za milion, što pokazuje rebalans Budžeta.

 

Isplata aviona u ovoj godini potvrda je da Vazduhoplovni servis i Vlada ne planiraju sprovesti međunarodni tender za nabavku aviona. U Agenciji za nabavke BiH su ranije rekli da su sve institucije koje troše javni novac za nabavku roba i usluga dužne sprovesti postupak javne nabavke.

 

Helikopteri na čekanju

 

Rebalansom je povećan i budžet Helikopterskog servisa, sa 2,5 na 5,2 miliona KM. Povećanje se odnosi na izdatke po osnovu avansa koji su sa nula povećani na 2,7 miliona KM, tako da je izvjesno da će kupovina helikoptera biti početkom iduće godine, nakon što se do kraja ove godine uplati avans.

 

Ni kupovina tri helikoptera u MUP-u neće biti realizovana ove godine te 42 miliona, koliko je planirano da koštaju, nisu u budžetu MUP-a za ovu godinu. Značajnije povećanje kod MUP-a je takođe na poziciji avansa, koja će iznositi dva miliona KM.

 

Rebalansom povećan budžet i drugim institucijama

 

Rebalansom Budžeta predviđen je rast troškova kod više budžetskih korisnika.

 

Veće troškove za oko milion maraka, u odnosu na usvojeni Budžet, imaće Vlada kojoj je budžet povećan sa 14 na 14,9 miliona, RUGIP gdje su troškovi rasli sa 17,9 na 18,8 miliona, te PURS kojoj su izdaci sa 28 povećani na 29 miliona KM.

 

Nešto manji rast bio je kod Ministarstva pravde, sa 3,6 na 4,1 milion KM, te kod Ministarstva privrede i preduzetništva, sa 4,4 na 5,1 milion KM.

 

Troškovi Ministarstva trgovine i turizma povećani su sa 5,2 na 6,3 miliona KM, a Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju sa 4,4 na 5,4 miliona KM.

 

Ministarstvu porodice omladine i sporta povećan je budžet sa osam na 11,5 miliona KM.

 

Ostala budžetska potrošnja, pozicija sa koje se finasiraju otplate zajmova, kamata, nabavka postrojenja i opreme, grantovi…, povećana je sa 25,8 na 28,9 miliona KM.

 

Otplata unutrašnjeg i ino duga je manja od prvobitno planiranog Budžeta, dok su javne investicije povećane za tri miliona.

 

Rebalansom Budžeta ispeglani su troškovi koje su institucije napravile u prvih šest mjeseci, a koji su bili veći od odobrenih, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu “Cvijanovićeva, Višković i Lukač probili budžet za 2,4 miliona KM”.

 

Capital.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *