Nova afera u Austriji
Štrahe godinama primao torbe pune keša

Aktuelno Svijet

Bivši austrijski kancelar i nekadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe dobijao je kofere pune evra, pišu njemački mediji koji su otkrili aferu Ibica.

 

Zbog te afere, podsjetimo, Štrahe je ostao bez svih funkcija, a Austrija je završila sa izborima.

 

Ali dva medija koja su razotkrila cijelu aferu, “Špigl” i minhenski “Zidojče cajtung” nemaju namjeru da se na tome zaustave.

 

Oni su došli u pojsed ekskluzivnih fotografija za koje tvrde da prikazuju sportske torbe pune novca, odnosno evra u apoenima od 50 i 100, koje je primao Štrahe u nekoliko navrata i to prije izbijanja afere “Ibica”.

 

Fotografije im je dostavila osoba čiji identitet su zaštitili, ali se navodi da je to bila osoba vrlo bliska sa Štraheom. Nagađa se da je najvjerovatnije riječ o njegovom tjelohranitelju, budući da su sve fotografije snimljene “smartfonom” iz neposredne blizine.

 

“Špigl onlajn” ističe da je provjera fotografija trajala mjesecima, kao i identiteta osobe koja ih je dostavila i da je na tom poslu bio angažovan cijeli tim stručnjaka iz istrage o aferi “Ibica”, kao i samih novinara.

 

Na kraju je potvrđeno da su fotografije autentične, kao i koje godine su nastale i gdje je tačno izvršena primopredaja.

 

 

Ispostaviće se, kako piše “Špigl onlajn” da se to “podmićivanje s torbama punim keša nije odigralo tamo negdje s likovima iz italijanske mafije ili s Kosova, već ni manje ni više nego u srcu Austrije – u Beču”.

 

Takođe, tri primopredaje o kojima postoje fotografije odigrale su se na mjestima neuobičajenim za tu vrstu aktivnosti. Prva primopredaja desila se ispred zgrade gradskog vijeća u Beču, druga ispred radnje s nakitom u strogom centru austrijske prestonice, a treća u glavnoj ulici turističkog gradića Portšah am Vurtherze.

 

Jedna fotografija snimljena je, kako se navodi, “ajfonom”, 9. januara 2014. u 1:12 poslije podne, a prema GPS koordinatama, uslikana je na Rathaus placu broj 7. u Beču, što je trg ispred gradskog vijeća. Odmah pored vijeća nalaze se vrata regionalne kancelarije FPO-a, a te godine tu je bila i advokatska kancelarija dugogodišnjeg političara FPO Pitera Fihtenbauera.

 

Sa ovim fotografijama i izjavama svjedoka, koji je insistirao na anonimnosti, cijeli skandal dobija novu dimenziju jer, ako se potvrdi istinitost svega, Štrahe je godinama živio primajući mito da radi nešto protiv interesa Austrije i njenih građana, dok je primao platu dobijenu od poreskih obveznika istih tih građana Austrije.

 

Sve sada počinje da se povezuje, navodi “Špigl onlajn”, Štraheov veoma luksuzni način života, skupocjeni BMW koji je tada koristio kao službeno vozilo….

 

Ali još je interesantnije ko je i zašto kontinuirano podmićivao Štrahea. Svjedoci tvrde da je nekadašnji austrijski vicekancelar takve torbe pune evra primao redovno.

 

Oni koji su radili i još rade na ovom slušaju smatraju da je novac došao od jedne istočnoevropske zemlje, a kao najozbiljniji kandidat navodi se Ukrajina.

 

Zašto? Zato što u slučaju 14 Cg 36/16s koji se pod tom šifrom zaveden u bečkom sudu, biznismen po imenu Ernst Nojmajer tuži bivšeg parlamentarca iz FPO Tomasa Šelenbahera, od kog zahtijeva da mu isplati dva milliona evra, koji mu nije obezbijedio mjesto u parlamentu.

 

Sve seže do Šelenbaherovih kontakata u Ukrajini, među kojima je i milijarder Ihor Kolomojski, a koji imaju “poslovni interes” u Austriji.

 

Dogovor se sastojao u tome da, kako tvrdi Nojmajer, Ukrajinci daju 10 miliona evra, uključujući četiri miliona za FPO, kao i po dva miliona za Štrahea i Fihtenbauera, s početka priče, ali i za Nojmajera, koji očigledno nije dobio svoj dio kolača pa je pokrenuo tužbu.

 

Cilj je, sumnja se, bio da se obezbijedi kontrola nad većinom u austrijskom parlamentu kako bi se interesi ukrajinskih biznismena neometano sprovodili.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *