POLITIČARI NA GRBAČI NARODA
Imaju dupla primanja – plate i penzije

Aktuelno

Pojedini političari u BiH očigledno nisu mogli da izdrže udar na džep nakon odlaska u penziju, pa su odlučili da se vrate na političku scenu Ili pak nisu ni odlazili stvarno, već samo na papiru radi ostvarivanja prava na penziju.

 

Najbolji primjer za to je bivši gradonačelnik Doboja, Obren Petrović, koji je dok je obavljao tu funkciju redovno primao penziju od oko 1500 maraka. Nije se odrekao duplog primanja ni nakon ulaska u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, gdje se plate kreću od četiri i po hiljade do 7 hiljada maraka.

 

 

Dušanka Majkić, poznata po odlasku u penziju na jedan dan, samo kako bi uzela otpremninu od 28 hiljada maraka, nije tada zadovoljila apetite, pa pored penzije od 1100 maraka sada ostvaruje i pravo na platu od pet hiljada maraka kao delegat u Domu narodu Parlamenta BiH. Njenim stopama je krenuo i stranački kolega Sredoje Nović.

 

“To nije rijedak slučaj ni na nivou BiH, ni RS, moramo se boriti protiv toga.” – poručuje Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

Penzionera na pretek ima i u institucijama Republike Srpske. Poslednji primjer koji je šokirao javnost je Ilija Stevančević, koji je dobio radno mjesto savjetnika za penzijsko osiguranje u Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite RS.

 

 

Medijsku pompu je nedavno izazvalo i imenovanje Seke Kuzmanović, koja je otišla u penziju iz fotelje direktora Elektrokrajine. Ipak, penzija je očigledno bila nedovoljna za život, pa je Kuzmanović uskoro dobila posao savjetnika Zore Vidović, ministra finansija RS, i naravno još jedno primanje iz budžeta.

 

“Neophodno je uskladiti nekoliko zakona da bi se to pitanje regulisalo,” poručuje Jelena Trivić iz PDP-a.

 

“Pitanje je šta još imaju, koja primanja jer se uglavnom prijavljena imovina ne slaže sa stečenim primanjima,” kaže Davor Šešić iz SDS-a.

 

Analitičari kažu da je moral odavno pao na samo dno u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj.

 

U godinama masovnog odlaska radne snage u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj, uglavnom zbog loših uslova rada, privilegovani i stranački lojalni dobijaju minimum 60 hiljada maraka godišnje od države, kada im se saberu dupla primanja iz budžeta.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *