“Pravda za Davida”: 700 dana institucije ćute

Aktuelno

Građani okupljeni u grupu “Pravda za Davida” obilježavaju 700 dana od prvog okupljanja porodice Dragičević i zabrinutih građana na Trgu Krajine u Banjaluci gdje su prvi put zatražili od nadležnih institucija da riješe slučaj ubistva Davida Dragičevića.

 

“Nažalost, i nakon 700 dana institucije ćute. S druge strane, progon i diskriminacija građana koji su podrška porodici Dragičević se nastavlja. 600 dana smo obilježavali 15.11.2019. godine pres konferencijom ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci. Glavna poruka koju smo tada poslali bila je – „Lepiru i Vrećo – odlazite“. Mjesec dana nakon toga kažnjeni smo sa 500 KM zbog nezakonitog okupljanja ispred pomenute institucije. Naravno, kaznu nismo platili, već smo zatražili sudsko odlučivanje. Danas ćemo napraviti kratak pregled važnih dešavanja koja su se odigrala od 600 do današnjih 700 dana”, saopštili su iz grupe “Pravda za Davida”.

Ostatak saopštenja prenosimo u cjelosti:

 

1. Pokrenut je disciplinski postupak protiv Dalibora Vreće, postupajućeg tužioca u predmetu Dragičević. Još uvijek se ne zna ishod disciplinskog postupka.

 

2. Otpočelo je nekoliko sudskih prekršajnih postupaka protiv većeg broja ljudi koji su podrška porodici Dragičević. U jednom od postupaka sudi se grupi od gotovo 30 ljudi. Svaki od tih postupaka je odgođen na neodređeno budući da MUP okrivljenima nije dostavio video materijale koji su dio sudskog spisa. Od tada su prošla 3 mjeseca, a nastavka sudskih procesa nema.

 

3. Dokle represija od strane MUP-a ide dovoljno govori podatak da je policija izdala 6 prekršajnih naloga od po 500 KM protiv 6 žena (majki) koje su došle kao podrška ljudima kojima se sudilo u montiranim procesima. U jednom od prekršajnih naloga na teret se stavlja nošenje slike ubijenog Davida.

 

4. Tužba za klevetu koju je Đorđe Rađen (vlasnik navodno opljačkane kuće u ulici Velibora Janjetovića Janje) podnio protiv Davora Dragičevića u potpunosti je odbijena pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

 

5. Održana je osnivačka skupština „Pokreta Pravde“ – političke organizacije koja ima za cilj da se političkim putem bori za istinu i pravdu i da zaštiti ljude koji su na udaru represije i progona od strane režima.

 

6. Promovisana je knjiga člana naše grupe Petra Blažića o Davidu Dragičeviću. Na taj način čuvamo sjećanje na Davida i širimo priču o tragediji koja je uzdrmala našu zemlju.

 

7. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv 4 osobe, između ostalih i Davora Dragičevića, zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti Đorđa Rađena i doktora Željka Karana.

 

8. Mi iz grupe smo podnijeli dvije krivične prijave protiv ukupno 14 policijskih službenika PU Banjaluka zbog sumnje da su izvršili krivična djela – Protivpravno lišenje slobode i Povreda ravnopravnosti građana.

 

9. Kao grupa smo oštro reagovali, zajedno sa još nekoliko nevladinih organizacija u BiH, na informaciju da se direktor policije RS predlaže za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH. Protiv Ćuluma smo mi iz grupe prošle godine podnijeli zahtjev za zaštitu ustavom garantovanih prava zbog svega onog što se dešavalo u i oko Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci kada je policija nekim licima branila pravo na slobodu kretanja. Iako je Okružni sud po zakonu morao hitno da reaguje, odluku smo dobili tek nakon 7 mjeseci, i to baš u vrijeme kada se pričalo o kandidaturi Darka Ćuluma. Sudu je trebalo 7 mjeseci da donese odluku da je naš zahtjev neosnovan. Međutim, uz podršku nevaldine organizacije Transprency International-a BiH na takvu odluku smo podnijeli žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske. Na kraju, Darko Ćulum nije izabran za direktora pomenute agencije.

 

10. Obilježili smo Davidov rođendan okupljanjem ispred porodične kuće Dragičevića koja je danas prazna. Povodom Davidovog 23. rođendana u nebo smo poslali 23 lampiona.

 

11. I na kraju, otpočeo je maraton sudskih procesa zbog uzvika „Pravda“ kojim je navodno narušen javni red i mir i kojim su, po optužbama policije, uznemireni građani. Osnovni sud u Banjaluci je do sada oslobodio odgovornosti sve ljude kojima se do sada sudilo. Sudski procesi se nastavljaju. A, mi se pripremamo, zajedno sa našim advokatima, da disciplinski, prekršajno, ali i krivično gonimo pojedinačno svakog od policijskijh službenika koji je izdavao takve prekršajne naloge. Za nas je to pravi primjer represije, progona i diskriminacije građana. I neko će za to morati da odgovara.

 

12. Nažalost, „srce“ kod Crkvene, na mjestu gdje je pronađeno beživotno tijelo Davida Dragičevića, konstantno se uništava se od strane komunalne policije grada Banjaluke i gradske čistoće, svaki put kada ga uredimo (posadimo cvijeće, zapalimo svijeće i slično). Po našem sudu, to mogu da rade samo oni koji ništa ljudsko u sebi nemaju.

 

Nadamo se da će brojčanik koji danas pokazuje broj 700 konačno stati. I da će ubice, oni koji zločin zataškavaju i oni koji progone i diskriminišu ljude, konačno biti privedeni licu pravde!

 

I za kraj – mi nastavljamo dalje! Zaborava i oprosta nema!

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *