Čustović podnio ostavku zbog izbora Milinovića za direktora RAK

Aktuelno

Predsjedavajući i član Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) Plamenko Čustović podnio je danas ostavku na ovu funkciju. To je za Raport potvrdio i Čustović, uz pojašnjenje da je razlog ostavke izbor kandidata Draška Milinovića za novog direktora RAK-a

 

„Na telefonskoj sjednici 24. aprila većinom glasova od 4:2 između dvojice kandidata izabran je Draško Milinović. Izbor tog kandidata u protivnosti je sa onim što su svi članovi Vijeća interno iskazivali u toku postupka i nakon obavljenih intervjua, jer je jednodušno mišljenje, sve do pristupanja glasanju, bilo da je sadašnji generalni direktor Predrag Kovač ubjedljivo najbolji kandidat. Zato mi je očigledno da su članovi Vijeća koji su glasali za izbor gospodina Milinovića, čiji izbor je bio najavljivan kroz medije još i prije raspisivanja konkursa, postupili po nekom vanjskom utjecaju, a ne po vlastitom uvjerenju. Drugačije objašnjenje ne postoji!“, smatra Čustović.

 

U obrazloženju ostavke ističe kako se radilo o izboru između kandidata iza kojeg, po ocjeni samog Vijeća RAK-a davanoj prilikom usvajanja izvještaja o radu, stoji četvorogodišnji uspješan rad na čelu Agencije (gospodin Kovač) i kandidata koji je, do prijave na konkurs, bio direktor Radio-televizije Republike Srpske, javnog emitera koji je u prethodnom periodu bio više puta kažnjavan od strane RAK BiH zbog nepoštovanja i nepridržavanja regulative — kodeksa i općih akata propisanih od strane upravo Vijeća RAK BiH (Milinović).

 

„Prilikom odlučivanja od strane Vijeća o žalbama RTRS protiv takvih rješenja, članovi Vijeća iznosili su stav da je RTRS ozbiljno kršio načela na kojima se mora zasnivati rad javnog RTV servisa, odnosno, da je RTRS izrazito u funkciji vladajuće političke stranke. Vijeće RAK je u najvećem broju slučajeva odbijalo žalbe RTRS kao neosnovane. Zato je šokantno da su se prilikom glasanja o izboru generalnog direktora četiri člana Vijeća izjasnila za imenovanje bivšeg direktora RTRS-a. Prema mom mišljenju, na taj način je Vijeće, jednim potezom, u suštini, dezavuiralo vlastiti rad i vlastite stavove“, mišljenja je Čustović.

Ističe da je za svo vrijeme mandata i rada Vijeća, u kojem ja on obavljao dužnost predsjedavajućeg, insistirano je na nezavisnoj poziciji članova Vijeća prilikom odlučivanja o svim pitanjima, pa su u tom duhu, gotovo u pravilu, bile donošene konkretne odluke, i to, u najvećem broju, konsenzusom, a uvijek u atmosferi punog međusobnog uvažavanja.

 

„Na taj dio obavljenog posla mogli smo biti ponosni. Nažalost, donošenjem izuzetno bitne odluke o izboru generalnog direktora, Vijeće je neshvatljivo, na samom isteku svog mandata, postupilo po nekom vanjskom diktatu. Time je Regulatorna agencija za komunikacije BiH izgubila svoju bitnu značajku, bez koje se gubi i jedan od temeljnih uvjeta razloga njenog djelovanja – nezavisnot. Jeste da živimo u vrijeme sveopćeg trenda podrivanja i marginaliziranja svih demokratskih vrijednosti i standarda, pa je tako, evo „šap’tom pala“ i Agencija. Međutim, ja ne želim u takvom čemu učestvovati, niti to prihvatiti i s time se pomiriti, jer je u oštroj protivnosti sa mojim moralnim i profesionalnim uvjerenjima i principima. Zato, naprosto moram podvući crtu! Iz navedenih razloga, ne vidim više mogućnost da nastavim angažman u Vijeću RAK, ni kao predsjedavajući , ni kao član“, obrazložio je svoju odluku Čustović.

 

Raport.ba

 

Tagged

1 thought on “Čustović podnio ostavku zbog izbora Milinovića za direktora RAK

  1. Prije svega potrebno je shvatiti da Milinović nema niti jedan promil stručnosti za to mjesto uključujući i političku jer su ga tu postavili SNSD i Milorad a posebno Željka.
    Njemu ne mogu pomoći ni svi savjetnici u RAK-u.
    Prema svojoj stručnoj spremi mogao bi da im donosi kafu i sokove.
    Ne krivite ga jer on mora tako a i nije lud da propusti takav uhljeb….lova je to a znoja ni na čelu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *