POSEBNA SJEDNICA NSRS
Dodik: Preglasavaju me dva bošnjačka člana Predsjedništva!

Aktuelno

Šesnaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je uvodnim izlaganjem srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 

Na sjednici se raspravlja o Dodikovom “vetu” u Predsjedništvu BiH.

 

Naime, Dodik je glasao protiv memoranduma CIK BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) jer smatra da predstavlja miješanje u izborni proces, te da se pokušava zaključiti mimo zakona o zaključenju međunarodnih sporazuma BiH.

 

I pored toga što je opozicija protiv održavanja ove sjednice, očekuje se da NSRS dvotrećinskom većinom stane uz Dodika, što bi značilo da sporni memorandum neće stupiti na snagu, jer je Dodik potegao pitanje zaštite vitalnog interesa RS.

 

Za vlast u Srpskoj predvođenu SNSD taj memorandum je neprihvatljiv iz dva razloga – zaključen je mimo Zakona o postupku zaključenja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, te CIK i IFES daje nadležnosti koje im ne pripadaju, poput rada na izmjeni izbornog zakonodavstva ili borbe protiv sajber izazova.

 

Na sjednici se očekuje obraćanje lidera parlamentarnih političkih partija u Srpskoj, a odluka Kolegijuma je da ispred svakog kluba govore do dva poslanika.

 

Sa sjednice je odsutno mnogo narodnih poslanika, među kojima su Milan Radović, Mirela Kajkut Zeljković, Sonja Karadžić-Jovičević, Branko Butulija, Ivanka Marković, Dragan Galić, Darko Babalj, Krsto Jandrić, Milan Tubin…

 

-U mandatu srpskog člana Predsjedništva suočen sam često sa odlukama dva bošnjačka člana Predsjedništva, koji me preglasavaju na pitanjima za koja smatram da su od našeg vitalnog nacionalnog interesa. To se desilo i ovaj put. I pored činjenice da je prema Ustavu BiH spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva ali konsenzusom. U suprotom, imam pavo da zatražim stav Narodne skupštine RS koja je vrhovni arbitar. Smatram da to pravo treba afirmisati. Narodna skupština je konačno mjesto odluke za spoljnopolitička pitanja – rekao je Dodik.

 

Dodik je izjavio da je njegova partija na izborima najviše oštećena i da je dobila mnogo više glasova nego što je prikazano. Rekao da nema šta da priča sa onima koji smatraju da je memorandum sa IFES prihvatljiv.

 

-U CIK je došla žena koja je bila u Šarovićevom kabinetu. I prethodni član CIK Branko Petrić je došao na prijedlog SDS. Postao je neposlušan zato je smijenjen. Nema više priče sa njihove strane o malverzacjama na izborima. Da ne pričam o ovima iz PDP. Bošnjaci su svoje članove u CIK zadržali – rekao je Dodik pozivajući poslanike da ga podrže.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *