Sukobi između Jermenije i Azerbejdžana ne prestaju uprkos primirju

Aktuelno Svijet

Noćas, sat poslije ponoći po lokalnom vremenu, raketirana je Gandža, drugi po veličini grad u Azerbejdžanu. U napadu je poginulo 12 ljudi, više od 40 je ranjeno i nanesena je znatna šteta civilnoj i transportnoj infrastrukturi, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva Azerbejdžana, prenio je TAS.

 

Grad Stepanakert u Nagorno Karabahu bombardovan je po drugi put u posljednja 24 sata, a prema dostupnim infomacijama sa lica mjesta, čule su se četiri eksplozije.

 

Prethodno su Azerbejdžanske vlasti objavile vijest o rušenju jermenskog borbenog aviona SU-25, koju je pres-sekretarka jermenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan nazvala dezinformacijom.

 

– Izjava azerbejdžanskog Ministarstva odbrane da su 17. oktobra navodno oborili avion Su-25 koji pripada jermenskoj strani je još jedna dezinformacija, objavila je ona svojoj Facebook stranici.

 

 

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra, a na liniji razdvajanja vode se bitke. Vojno stanje je uvedeno u Azerbejdžanu i Jermeniji, a najavljena je i mobilizacija. Obje strane su do sada prijavile ubijene i ranjene, uključujući i civilno stanovništvo.

 

Kao rezultat konsultacija održanih na inicijativu ruske strane u Moskvi, Baku i Jerevan su se dogovorili o prekidu vatre od 12:00 po lokalnom vremenu 10. oktobra u humanitarne svrhe za razmenu zatvorenika i tela mrtvih. Međutim, obe strane prijavljuju kršenja primirja.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *