BANJALUKA: Preporučena zabrana javnih okupljanja

Aktuelno

Na današnjoj sjednici Gradskog Štaba za vanredne situacije zaključeno je da je došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološkog stanja u Banjaluci, saopšteno je nakon sjednice.

 

Banjaluka u ovom momentu ima više od hiljadu pozitivnih građana na virus korona, saopštio je gradonačelnik Igor Radojičić.

 

– Naši ciljevi su prije svega očuvanje života, zdravstvenog sistema, ali i ekonomske slike grada kako bi se sačuvala radna mjesta, rekao je Radijučić.

 

Direktorka Doma zdravlja Nevena Todorović naglasila je da od ukupnog broja oboljelih, 6,5 odsto osoba razvije tešku kliničku sliku.

 

– Vodeći evidenciju o pozitivnim učenicima i nastavnicima, utvrdili smo da do širenja virusa nije došlo u školama i predškolskim ustanovama. Sve naše zdravstvene službe su opterećene – istakla je Todorović.

 

Gradonačelnik Radojičić je pozvao građane da maksimalno izbjegavaju kontakte, naročito sa nepoznatim osobama.

 

– Obavezno je nošenje maske u svim zatvorenim prostorima, a svaki službenik dužan je odbiti klijenta koji ne nosi masku, kazao je Radojičić.

 

 

U zatvorenim prostorijama potrebno je omogućiti održavanje fizičke distance od dva metra, a naložena je stroža kontrola i dezinfekcija Domova za stare osobe.

 

– U ugostiteljskim objektima od juče je zabranjeno organizovanje muzike uživo. Kod onih kod kojih se utvrdi prekršaj, biće kontrolisani svaki dan. Smatramo izuzetno važnim da djeca nastave obrazovanje u školama i predškolskim ustanovama, i da se tamo nastavi sistem rada. Naložena je dezinfekcija svih javnih ustanova, Grad će finansirati masovnu dezinfekciju uključujući zajednice etažnih vlasnika, rekao je Radojičić.

 

Privatnicima je naloženo da do ponedjeljka obave dezinfekciju svojih prostorija. Savjetuje se da ko može, organizuje rad od kuće. Raspored po grupama biće organizovan i u Gradskoj upravi.

 

– Preporučujemo obustavu svih javnih okupljanja. Nismo se odlučili na zabranu jer bi to sigurno bilo politički protumačeno, objasnio je Radojičić.

 

Narednih dana biće obavljen sastanak sa GIK kako bi se definisalo na koji način će biti organizovani lokalni izbori.

 

– Dok god imamo redovno odvijanje nastave, javni prevoz nastaviće normalno da funkcioniše, istakao je Radojičić.

 

najavljeno je da će za Dom zdravlja biti obezbijeđena dodatna sredstva od 150.000 KM.

 

Istinito

Tagged

1 thought on “BANJALUKA: Preporučena zabrana javnih okupljanja

  1. Seri seri moj golube beli. I tebi je odzvonilo. Mere koje si sam donosio nije poštovao niko od čelnih ljudi iz zločinačkog udruženja zvanog SNSD pa ni ti sam kao ni članovi tvoje porodice. Samo maltretirate običan narod.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *