Beč: Policija u potrazi za teroristima, vojska čuva grad

Aktuelno

U terorističkom napadu koji se dogodio sinoć u centru Beča, ubijene su ajmanje četiri osobe, među kojima je i jedan napadač. U bolnicu je prevezeno petnaest ranjenih. Jedan je napadač ubijen u sukobu s policijom, a najmanje jedan je u bijegu.

 

Ubijeni terorista, kako je utvrđeno, na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom, kao što se sumnjalo. Tokom noći policija je uhapsila više osoba.

 

– Odlučili smo da će zaštitu u Beču preuzeti oružane snage, tako da policija ima na raspolaganju sve snage za traženje terorista, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

 

 

Napad u centru Beča, u kojem je ubijeno troje prolaznika, izveo je barem jedan islamistički terorista, rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer.

 

Policija je saopštila da je u napadu poginulo troje prolaznika – dvojica muškaraca i žena – a jednog napadača ubila je policija.

 

 

Napadač je bio simpatizer terorističke organizacije Islamska država, rekao je Nehammer na konferenciji za novinare u utorak ujutro. Bio je naoružan automatskom puškom i imao je lažni pojas s eksplozivom. Očito je želio izazvati paniku, dodao je Nehammer.

 

Policija je navela da je nekoliko osumnjičenih naoružanih automatskim oružjem počelo pucati u Seitenstettengasseu, ulici u centru Beča, u ponedjeljak oko 20 časova. Više napadača otvorilo je vatru na šest lokacija blizu glavne bečke sinagoge.

 

Na ulicama Beča raspoređeno je 1000 policajaca, dok je istraga u punom zamahu. Građani bi trebali da izbjegavaju centar grada, saopštile su vlasti.

 

– Ako je moguće, osim zbog profesionalnih ili drugih važnih razloga, molimo vas da ostanete kod kuće. Izbjegavajte centar grada. Dogovorili smo se s gradonačelnikom da u Beču nema nastave, ostavite djecu kod kuće, poručio je ministar.

 

– Sada ne možemo isključiti da nema drugih napadača, rekao je Nehammer.

 

Glasnogovornik Bečkog zdravstvenog saveza Christoph Mierau rekao je za Austrijsku novinsku agenciju (APA) da je ranjeno 15 osoba, od kojih sedam teže.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *