Tegeltija i Bevanda od MMF-a traže kredit od 1,4 milijarde KM!?

Aktuelno BIH

Savjet ministara Bosne i Hercegovine planira da od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zatraži 1,4 milijarde KM, a ne milijardu kako se ranije spekulisalo.

 

U pitanju je dogovor predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i ministra finansija Vjekoslava Bevande, a sumnja se da će treća strana biti protiv, prenosi Klix.

 

Treća strana u ovom slučaju je potpredsjednica Savjeta ministara i ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković.

 

Dobro upućeni u makrofinansijske tokove smatraju da je ovo preveliko zaduženje za zemlju kao što je BiH. Uz ovih 1,4 milijarde KM vanjsko zaduženje Bosne i Hercegovine poraslo bi za 20 posto, a u zemlji koja spada u red slabije razvijenih, vanjski dug ne bi smio preći 40 posto BDP-a.

 

Veći iznos zaduživanja nego što je očekivan dovodi se u vezu s tim što ne postoji volja za prijeko potrebne restrikcije u javnom trošenju, prije svega u platama i javnim nabavkama.

 

Kako je raniji dug naše zemlje bio 8,2 milijarde KM te kako smo ove godine već uzeli oko 660 miliona KM, ovih 1,4 milijarde bi dovelo do povećanja zaduženosti za 25 posto u samo jednoj godini.

 

Pregovori sa MMF-om o novom aranžmanu bi trebali započeti nakon lokalnih izbora, a fokus programa bi trebao biti na odgovoru na pandemiju te standardno, sturkuralne reforme.

 

Istinito

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *