PANIKA U BANJALUČKOM DOMU PENZIONERA
Virusom korona zaraženo najmanje petoro zaposlenih i osam starijih korisnika, jedan se objesio

Aktuelno

Rukovodstvo JU Dom penzionera Banjaluka već danima krije informacije od javnosti o broju radnika i korisnika usluga ove ustanove koji su zaraženi virusom korona. U Domu vlada panika, a sinoć je jedan od korisnika izvršio samoubistvo vješanjem

 

Prema informacijama do kojih je došao portal Istinito, nakon posljednjeg testiranja potvrđeno je da je za sada desetak korisnika u Domu penzionera oboljelo od Covid 19, a da je među radnicima najmanje petoro zaraženih virusom, od čega i troje medicinskih radnika.

 

Za zaposlene se još čekaju rezultati sa posljednjeg testiranja i taj broj bi mogao da bude i veći.

 

Izvori Istinito navode da u Domu vlada strah i da rukovodstvo na čelu sa direktoricom Gordanom Lihović ne ne radi dovoljno na rješavanju ovog problema, koji uporno skrivaju od javnosti.

 

U pisanom odgovoru na novinarsko pitanje, direktorica Lihović navodi da je u Domu penzionera Banja Luka trenutno pozitivno osam korisnika, da svi zaraženi korisnici imaju lakše simptome i nalaze se u izolaciji.

 

 

– Ovo su prvi slučajevi zaraze korisnika u domu od početka pandemije. Dom je ranije pripremio poseban odjel u kojem su smješteni korisnici zaraženi koronom i oni imaju isti komfor kao i drugi stanari doma, navodi se u odgovoru JU Dom penzionera.

 

Izvori Istinito tvrde da je nekoliko korisnika po saznanju izolovano u sobama, ali da i dalje dolazi do rizičnih kontakata jer im u sobu ulazi osoblje koje nema adekvatnu medicinsku zaštitu – čistačice, posluga, medicinski radnici…

 

Takođe tvrde da nije tačno da do sada nije bilo slučajeva zaraze u Domu, jer je dvoje zaposlenih još u aprilu bilo pozitivno, a da je trenutno na virus korona pozitivno šestoro zaposlenih. U pitanju su dvije njegovateljice, medicinski tehničar i fizioterapeut, koji su na kućnom liječenju.

 

Proteklih mjeseci bilo je još slučajeva u kojima su zaposleni u Domu penzionera bili pozitivni na virus korona, među kojima i jedna kuvarica, a bilo je i slučajeva da su zaposleni virus prenijeli i na članove svojih porodica.

 

Izvori Istinito navode da su mjere zaštite od korone u prethodnim mjesecima poštovane i da je od marta ove godine privremeno bio obustavljen prijem novih korisnika. U međuvremenu, a naročito u predizbornom periodu, te mjere su ublažene maksimalno, ukinuta zabrana kretanja i korisnicima dozvoljene posjete i izlazak u grad.

 

Gordana Lihović, odbornica SNSD u starom sazivu Skupštine grada Banjaluka, na čelo Doma penzionera došla je u septembru 2019. godine, kada je kao vršilac dužnosti zamijenila dotadašnjeg direktora Đuru Crnomarkovića.

 

Samoubistvo u Domu

 

Protekle noći jedan od korisnika izvršio je samoubistvo vješanjem. Policija je jutros izvršila uviđaj, ali zvaničnog saopštenja o tome još nema.

 

 

Prema nezvaničnim saznanjima, korsinik Milivoj Grujić izvršio je samoubistvo vješanjem antenskim kablom o trapez medicinskog kreveta

 

Iz Doma penzionera su potvrdili da je korisnik doma penzionera star 92 godine izvršio samoubistvo, o čemu su obavješteni porodica i nadležne institucije.

 

– Radi se o korisniku koji je dvije godine boravio u našoj ustanovi i ni na koji način nije pokazivao suicidne namjere. U oktobru je pomenuti korisnik doživio lakši moždani udar, a nakon operacije vratio se u dom 22. oktobra i kao teško pokretan bio je smješten stacionaru. U dogovoru s porodicom i stručnim službama, tad je odlučeno da on nastavi boravak u domu dok mu se stanje ne popravi i ne bude spreman da napusti ustanovu. Opšte stanje mu se počelo popravljati ali nažalost korisnik se odlučio na korak koji niko nije očekivao, navode iz Doma.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *