RS će 200.000 vakcina Sputnjik platiti do 10 miliona KM više od realne cijene!

Aktuelno

Najveći problem je što mi nemamo pravosudni sistem i Tužilaštvo BiH koje odmah reaguje i to presijeca. To je, dakle, nadležnost Tužilaštva BiH koje u zadnjih 10 godina apsolutno neće ništa da radi u RS, i to je cijena dila Čović-Dodik, kaže Mektić

 

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, agencija pod kontrolom Vlade RS, 4. februara ove godine sklopio je ugovor sa kompanijom Krajinagroup o nabavci 200.000 ruskih vakcina Sputnjik V po cijeni od 13,41 milion KM, čime će jedna vakcina biti plaćana 67 konvertibilnih maraka sa PDV-om.

 

Prosječnom građaninu BiH to možda i ne bi značilo puno da Inforadar prije nekoliko dana nije u zvaničnom dokumentu (urgenciji bh. ambasadora u Moskvi vlastima BiH) otkrio fiksnu cijena jedne vakcine Sputnjik, koja košta tačno 9,95 dolara (oko 16 maraka po srednjem kursu) – i ona ne može da bude viša!

 

TEŠKE ZLOUPOTREBE

 

Daljnim prostim matematičkim operacijama, jasno je da će jedna vakcina Sputnjik koja dođe u RS biti plaćena nevjerovatnih 50-ak maraka više od fiksne cijene, iz čega proizilazi da će 200.000 Sputnjika biti plaćeno čak 10 miliona više od realne cijene!

 

Kako je uopće ovo moguće, kojim se mađioničarskim trikovima došlo do ove cijene, odnosno, ko je sve u ugradbenom lancu nabavke ovih vakcina iz Rusije, željeli smo da pitamo direktora Instituta Branislava Zeljkovića, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

 

 

Kako bi vam do kraja podjednostavili proceduru nabavke, napravili smo kratko istraživanje.

 

Najprije, nepobitna činjenica je da je cijena vakcine Sputnjik kod prodavca (dakle ne proizvođača) 9,95 dolara, i ona ne može da bude viša! To je jasno i iz informacije koju je u januaru ambasador u Rusiji Željko Samardžija dostavio MVP-u, a po zahtjevu Ministarstva zdravlja FBiH, a vidljivo i na web-sajtu Ruskog fonda za direktne investicije (RPFI)

 

 

Od te cijene sve kreće. S tim u vezi – nema crnog tržišta i ne kupuje se vakcina na pijaci, niti kod preprodavaca. Nabavka je direktna kod RFPI-a, agencije pod kontrolom ruske vlade i samog predsjednika Putina, u čijoj nadležnosti je ugovaranje i prodaja vakcina. Sve drugo upućuje na teške zloupotrebe i kriminal.

 

Na tu cijenu idu: troškovi transporta, carina i PDV.

 

Dostava samih vakcina moguća je na više načina: avionom, i to preko DHL-a sa kojim prodavac ima ugovor, a taj transport je možda i najpovoljiniji jer je vezan za više kupaca u lancu. Druga mogućnost je direktna dostava čarter-letom, koja bi koštala oko 50.000 KM, a ako se uzme količina od 200.000 doza onda je to 0,25 KM po dozi. Računica je prosta i neumoljiva. Moguć je, također, transport kamionom, koji od Rusije do Sarajeva ili Banjaluke košta maksimalno 5.000 eura, i ima odgovarajuće temperaturne uslove.

 

Kad je riječ o carini – vakcine se oslobađaju od carine odlukom Vijeća ministara, ako već nisu oslobođene.

 

Kada je riječ o PDV-u, Vijeće ministara je u međuvremenu donijelo odluku o oslobađanju vakcina od PDV-a, no ova nabavka je pokrenuta ranije pa nije najjasnije da li će na isporuku 200.000 Sputnjika iz Rusije biti plaćen PDV ili ne.

 

I šta još ostaje? Ništa. Vodeći se transparentnom i jedinom mogućom zakonitom računicom, 200.000 vakcina Sputnjik iz Rusije za RS, sa svim pobrojanim troškovima, moglo je da košta maksimalno oko 3,4 miliona KM, ili s PDV-om oko četiri miliona KM.

 

GDJE ĆE DA ZAVRŠI VIŠAK MILIONA

 

Prema ugovoru koji je još 4. februara sklopljen između Instituta i kompanije Krajinagrup, posao ovoj firmi je dodijeljen bez obavještenja o nabavci, dakle sklapanjem direktog ugovora da kompanijom koju je odredila Komisija za porovođenje pregovaračkog postupka.

 

Interesantno je da je Odluka o nabavci na web-sajtu Intituta objavljena tek 26. februara.

 

Gotovo mjesec ranije ambasador Samardžija uputio je dopis u sjedište bh. diplomatije, u kojoj pojašnjava procedure i načina kupovine Sputnjika, obrazlažući da je u proceduru nabavke moguće krenuti odmah. Ono što je ključno u Samardžijinoj urgeniji jeste pojašnjenje da se ovakve vrste nabavke sklapaju direktno sa ruskim RFPI-a, dakle bez posrednika i drugih troškova, te da fiksna cijena vakcine od 9,95 dolara ne može da bude viša.

 

 

Amabasadorova urgenicja, međutim, nikoga u Bosni i Hecregovini nije prviše nasekirala. Šefica diplomatije Bisera Turković i vlasti BiH, iako su imali sve informacije, nisu do danas pokrenuli nabavku ovih ili bilo kojih drugih vakcina, a u RS su to uradili na način da je ogoroman novac plaćen posredniku, pa sada javnost opravdano ima pravo da postavlja pitanje gdje će i kako završiti višak od blizu deset milion KM, pogotovo jer je riječ o sredstvima poreskih obveznika.

 

U dokumentu koji objavljujemo navedeni su svi detalji, kao i cijena od 57,34 KM po vakcini (bez PDV-a).

 

 

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, inače bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, ističe kako je očigledno je da se pandemija opasno zloupotrebljava kroz razne vrste javnih nabavki i isključivanja tendera, „te da je to poprimilo razmjere organizovanog kriminala, opšte pljačke i stavljanja enormnih iznosa novca u privatne džepove“.

 

„To povrđuje i ova nabavka vakcina u RS iz Ruske Federacije, gdje je potvrđeno da je fiksna cijena oko 10 dolara (oko 16 KM, op.a.), a sada je iznos višestruko povećan i iznosi oko 60 KM! Najveći problem je što mi nemamo pravosudni sistem i Tužilaštvo BiH koje odmah reaguje i to presijeca. To je, dakle, nadležnost Tužilaštva BiH koje u zadnjih 10 godina apsolutno neće ništa da radi u RS, i to je cijena deala Čović-Dodik“, kaže Mektić.

 

 

Kada je, pak, riječ o samoj firmi Krajinagroup, nasljedniku propalog giganta Krajinalijek, kojoj je povjeren posao nabavke Sputnjika za enorman iznos, mediji su ranije pisali da je ona pod kontrolom supružnika Bose i Gorana Marinkovića, ali su, također, u vezu s pokroviteljstvom bivšeg propalog giganta Krajinalijeka iz koje je proistekao Krajinagroup, dovodili i aktuelnog delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Nikolu Špirića.

 

Interesantno je da je Špirić, koji je i dopresjedavajući Doma naroda parlamenta BiH, bio jedan od glasnih protivnika Izmjena Zakona o javnim nabavkama na hitnoj sjednice ovog doma, a koja bi pojednostavila i omogućila hitnu i direktnu nabavku vakcina, bez posrednika.

 

Kakav opći raspašoj vlada institucijama i društvom Bosne i Hercegovine, pri čemu se lovci u mutnom pokušavaju obogatiti i na kupovini vakcina koje treba da spašavaju ljudske živote, potvrđuje i slijedeća informacija.

 

Niame, Inforadaru je potvrđeno da je Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa premijerom Edinom Fortom ušla u proceduru direktne nabavke Sputnjika iz Rusije, uvidjevši da je Sarajevo kao jedina velika sredina u Evropi ostavljeno bez ijedne vakcine. Saznajemo da je Vlada KS pisala ruskom premijeru Mihajlu Mišustinu, raspitujući se o mogućnosti direktne i urgente nabavke milion vakcina za Kanton Sarajevo.

 

Inforadar.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *