KORONA RAT ISTOKA I ZAPADA
Moskva i Peking osvajaju srca uz pomoć vakcina

Aktuelno Svijet

Italijanski list “Il Manifesto” piše da Nijedna od velikih farmaceutski kompanija nije poštovala svoje obaveze o isporuci anti-kovid vakcina i zato su odgovrne za veliku prevaru čije su posljedice, između ostalog, hiljade mrtvih, piše italijanski “Il Manifesto”.

 

Lijevo orijentisani list piše o svojevrsnom “vakcina ratu” koji se širi svijetom i koji ima karateristike komercijalnog i geopoltičkog rata, konflikta između Istoka i Zapada, među drzavama, regionima unutar država, između korporacija, grupa i kategorija stanovništva.

 

“Il Manifesto” podsjeća da su u ime hitnosti i vanredne situacije norme za odobravanje leka pojednostavljene i da je olakšan put do odobrenja upotrebe vakcina, a sama kampanja imunizacije služi kao završetak manjkavog ispitivanja, zaključuje se u tekstu.

 

Dokaz za to su, piše list, progresivno širenje segmenta stanovništva za koji je odobrena upotreba na primjer vakcine AstraZeneca, bez ikakvog objašnjenja, ili iznenada odluka da se jedna doza vakcine može razblažiti i podijeliti na više, što se teško može pripisati nauci.

 

“Prvi koji su stigli u trci sa vakcinama sigurno to ne duguju samo svojim tehnološkim kapacitetima. Ostvarili su to zahvaljujući javnim sredstvima koja su završila u blagajnama velikih farmaceutskih firmi, pritisku za davanje dozvola za upotrebu i suspenzijom prava intelektualnog vlasništva”, zaključuje “Il Manifesto”.

 

U vakcina-ratu između Istoka i Zapada se smjenuju komenatatori koji ukazuju na “beskrupuloznu diplomatiju” ili “geopolitičku upotrebu” koju, navodno, Kina i Rusija čine u svojoj ponudi vakcina u svijetu kako bi “uticali na srca i umove naroda” .

 

Sasvim je legitimno da Peking i Moskva osvajaju srca onih u svijetu kojima dostavljaju neophodni lek, što je pored toga i u interesu cijeloga svijeta, piše u članku.

 

“Dva diva Istoka pokazuju veću lucidnost i pronicljivost u širenju svoje sfere uticaja putem vakcina, naspram Zapada koji, izvan tržišta, svoje dobiti i očekivanog profita svoje djelovanje ograničava na dijeljenje milostinje”, zaključuje list.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *