BANJALUČANI ŽELE MLAĐE POLITIČARE
Stanivuković poželjniji od Dodika, SNSD rapidno gubi povjerenje!

Aktuelno Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ima povjerenje većine građana i definitivno najveće povjerenje mlade populacije, dok 60% građana smatra da šansu treba dati mlađim političarima.

 

Poslije lokalnih izbora urađeno je nekoliko istraživanja javnog mnjenja, a u većini slučajeva glavni cilj je bilo raspoloženje građana Banjaluke. Naručioci istraživanja bili su i iz vlasti i iz opozicije, iz različitih razloga.

 

Osim mjerenja podrške političkim opcijama i političarima, oko čega su se uglavnom izjašnjavali stanovnici Banjaluke, na posljednjem istraživanju koje je u posjedu naše redakcije izuzezno zanimljiv je odgovor građana na pitanje da li povjerenje treba dati mlađim liderima.

 

Čak 72% od ispitanih 1200 građana slaže se da je vrijeme za smjenu generacija, a preko 60% ispitanih povjerenje je dalo nekom od političara koji pripadaju mladoj generaciji.

 

Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković ima povjerenje većine građana i definitivno najveće povjerenje mlade populacije.

 

Milan Radović je, kao i u posljednjih nekoliko istraživanja, uspio da vrati SDS “iz mrtvih” u Banjaluci nakon što je preuzeo vođstvo u gradskom odboru te stranke.

 

Takođe, zanimljiva je i iznenađujuća visoka podrška SPS-u i Goranu Selaku u Banjaluci.

 

Indikativno je da na suprotnoj strani, pored Milorada Dodika i poraženog gradonačelnika Igora Radojičiča, nema mladih lica iz SNSD-a među onima kojima bi građani dali povjerenje.

 

U anketama su skoro nepostojeći i lideri stranaka koalicije pored SNSD-a, tako da Čubrilović, Stevandić i Đokić imaju simboličnu podršku i uglavnom negativne reakcije građana. Rejting SNSD-a se i dalje srozava, što se može pripisati fijasku sa agresivnom kampanjom na društvenim mrežama, ali i lošem rejtingu njihovog prvog čovjeka u Banjaluci, direktora UKC RS Vlade Đajića, koji se očigledno ne snalazi na novoj funkciji.

 

Istovremeno, opozicija uspješno koristi popularnost gradonačelnika Draška Stanivukovića i održava rejting koji im je donio pobjedu na izborima u Banjaluci prošle godine.

 

Evo i najzanimljivijih dijelova iz istraživanja koje je provela jedna beogradska agencija:

 

Za koga biste glasali da su danas izbori?

 

1. PDP 34%
2. SNSD 26%
3. SDS 11%
4. SPS 11%
5. DNS 5.5%
6. US 3.5%
7. DEMOS 3%
9. BLZ 2%
8. SP 1.5%
9. Ostali 8.5%

 

Kako biste ocijenili rad sledećih političara?

 

1. Draško Stanivuković: 57% pozitivno, 33% negativno, 10% neutralno.
2. Milorad Dodik: 29% pozitivno, 44 % negativno, 27% neutralno
3. Jelena Trivić: 45% pozitivno, 32% negativno, 23% neutralno
4. Milan Radović: 30% pozitivno, 26% negativno, 44% neutralno
5. Goran Selak 37% pozitivno, 39% negativno, 24% neutralno
6. Nenad Stevandić 15% pozitivno, 63% negativno, 27% neutralno
7. Nenad Nešić 22% pozitivno, 30% negativno, 48% neutralno
8. Željka Cvijanović 20% pozitivno, 56% negativno, 24% neutralno
9. Nedeljko Čubrilović 10% pozitivno, 32% negativno, 58% neutralno
10. Petar Đokić 7% pozitivno, 62% negativno, 21% neutralno
11. Vlado Đajić 11% pozitivno, 57% negativno, 22% neutralno
12. Igor Radojičić 25% pozitivno 32% negativno 43 % neutralno

 

SNSD očigledno nema odgovor na loš rejting u najvećem gradu Srpske, a može se reći da im je u startu posao otežao njihov lider nepromišljenim ponašanjem u izbornoj noći, kao i prijetnjama građanima Banjaluke, a onda i pokušajima da te prijetnje provede u djelo prilikom usvajanja budžeta grada. Tim potezom, SNSD je uspješno “potopio” jedino kredibilitet svojih odbornika u Skupštini grada, a može se reći da i bez tog nisu imali koga da ponude da stane na crtu Stanivukoviću.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *