Radović: Politika SDS će se bazirati na ekonomiji i boljem standardu građana!

Aktuelno

Poziv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika opoziciji za tobožnje pregovore sa FBiH o mirnom razdruživanju, nije ništa drugo nego skretanje pažnje sa veoma loše ekonomske situacije, ali i pokušaj zaustavljanja rapidnog pada rejtinga SNSD-a u Republici Srpskoj, rekao je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

 

Radović kaže da su rezultati rada vlasti predvođene SNSD-om poražavajući i da su dugovanja Republike Srpske dostigla rekordne vrijednosti.

 

„Ponavljanje priče kako je budžet stabilan se nastavlja, dok je prava istina da bez novih kredita ne može da servisira obaveze i evidentno je da bi bile ugrožene isplate budžetskim korisnicima bez novih kreditnih sredstava“, naveo je on.

 

Prava istina je, dodao je Radović, da nas je Vlada Republike Srpske samo u 2021. godini zadužila za oko 950 miliona КM, ako računamo tzv. londonske obveznice sa kamatnom stopom od 4,75%.

 

„Prema podacima kojima raspolažemo javni dug Republike Srpske je trenutno dostigao nivo od preko 6,5 milijardi КM, dok je dug Federacije BiH manji i on iznosi 6,2 milijarde КM. Prvi put od Dejtonskog sporazuma dug Republike Srpske je premašio dug Federacije BiH i on po glavi stanovnika u RS iznosu oko 5.600 КM, dok je u FBiH 2.600 КM po glavi stanovnika“, istakao je Radović.

 

To je činjenica, navodi on, sa koje se pokušava skrenuti pažnja pričom o tzv. mirnom razdruživanju.

 

„Ovaj scenario nam je već poznat od ranije pričom o referendumu o Danu Republike Srpske čiji rezultati nikada nisu provedeni“ podsjetio je Radović.

 

Poručuje da će se politika SDS bazirati na ekonomiji i poboljšanju životnog standarda građana.

 

„Ukoliko samo zaustavimo trošenje budžetskih sredstava na skupe zgrade, softvere, automobile, izvlačenje novca u javnim preduzećima i namještanje tendera firmama bliskim vlastima, moći ćemo obezbijediti između 300 i 350 miliona КM na godišnjem nivou. Sa tim novcem možemo rasteretiti privredu i smanjiti poreze i doprinose na plate sa 67% na 52%, povećati prosječnu penziju u Srpskoj na 550 КM i prosječnu platu na 1.100 КM“, precizirao je Radović.

 

On kaže da sadašnja vlast bruka i sramoti Republiku Srpsku jer moli za pomoć ili za kredite na svakom koraku.

 

„Tužno je i žalosno je gledati kako se funkcioneri hvale kreditom sa kamatama od 4,75% ili kako po aerodromima dočekuju pomoć od 20.000 vakcina, ali i ostalog medicinskog materijala, kao da smo najsiromašnija država na svijetu“, rekao je Radović i poručio da takva vlast treba što prije da ode sa političke scene.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *