PREDSTAVNIČKI DOM PS BiH IZGLASAO
Ukinute akcize na gorivo i umanjena stopa PDV

Aktuelno BIH

Zakonom usvojenim po hitnom postupku privremeno su ukinute akcize na gorivo. Ali da bi zakon stupio na snagu neophodno je da i Dom naroda PSBiH usvoji predloženi zakon.

 

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH podržali su zakon o izmjeni zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini čiji su predlagači bili poslanici SDP-a Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez.

 

Za ovaj zakon glasao je 31 zastupnik. Niko nije bio protiv.

 

Ovim zakonom usvojenim po hitnom postupku privremeno su ukinute akcize na gorivo. Ali da bi zakon stupio na snagu neophodno je da i Dom naroda PSBiH usvoji predloženi zakon.

 

Usvojen je zaključak da i Dom naroda ovaj zakon usvoji po hitnoj proceduri.

 

Izmjene predviđaju ukidanje naplate akcize na gorivo, što će smanjiti maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

 

Odlukom su ukinute akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

 

Po isteku šest mjeseci, ostavljena je mogućnost Vijeću ministara BiH da svojom odlukom produži za 3 mjeseca definisani iznos akcize.

 

U raspravi o prijedlogu zakona Magazinović je podsjetio i kako je zakon donesen.

 

„Tadašnji šef misije EU Wigemark je bio nosilac te aktivnosti, radili smo do 4 ujutru, a mi koji smo bili protiv toga okarakterisani kao neprijatelji razvoja BiH. Zašto? Zato što je tada bilo govora da će od tog novca biti izgrađeni novi kilometri autoputa. To se nije desilo, novac od akcize nije otišao tamo gdje treba, nego je korišten za popunjavanje budžeta. Wigemark je otišao, ostavio mrtve mačke u zamrzivaču i nas sa skupljim gorivom i s akcizom koja je mogla biti mnogo manja. Danas smo u situaciji da moramo provesti ovu mjeru, jer moramo biti solidarni. Svi budžeti dostižu svoje rekorde“, kazao je Magazinović, pojašnjavajući da se budžeti pune kroz PDV, a da su rekordni budžeti samo znak da se uzeo od građana.

 

Kada je riječ o uvođenju diferencijalne stope PDV-a danas su se razmatrala dva prijedloga. SDS-ov i SNSD-ov. Prošao je na kraju SDS-ov prijedlog sa 27 glasova ZA i 4 suzdržana. Protiv nije bio niko.

 

Prema SDS-ovom prijedlogu životne potrepštine oporezuju se s pet posto, a luksuz s 22 posto.

 

Prijedlog SNSD-a bio je da PDV na životne potrepštine bude 10 posto, a na luksuz takođe 22 posto.

 

Usvojen je i zakon o izmjenama zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

 

Patria/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *