SNSD spriječio Dom naroda da izglasa ukidanje akciza

Aktuelno BIH

Samo je SNSD na sjednici Doma naroda PS BiH glasao protiv da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama razmatra po hitnoj proceduri.

 

Iz Federacije je za glasalo svih deset delegata, a iz Republike Srpske su četiri delegata iz SNSD bila protiv, a Mladen Bosić iz SDS – za.

 

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović  je  nakon rasprave rekao da nisu imali entitetsku većinu.

 

Tokom rasprave delegati SNSD-a su osporavali donošenje ovog zakona, navodeći da nije provedena zakonska procedura i da je potrebno prikupiti odgovaraćuje mišljenje entitetskih vlada i UIO BiH.

 

– Vlast se ponaša kao noj, zabije glavu u pijesak kao da se ništa ne dešava, rekao je delegat Mladen Bosić (SDS), navodeći da bi logično bilo da vlast dio krize prebaci na sebe i tako pokaže brigu za građane.

 

Delegati opozicionih stranaka kritikovali su vlast na svim nivoima da nemaju osjećaja za probleme građana.

 

 

–  Jako sam tužan jer je Dom naroda prolongirao ukidanje akcize. Toliko energije smo uložili. Samo SNSD je bio protiv hitne procedure.Toliko je zdravorazumski bilo danas pomoći građanima ukidanjem akcize. Kakvi su to ljudi? Imaju li srca? Da li se ičega plaše? – zapitao se poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Saša Magazinović nakon sjednice Doma naroda.

 

Predstavnički dom PS BiH je prošle sedmice, na prijedlog poslanika SDP-a BiH, po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona čije bi donošenje, kako navode predlagači, dovelo do smanjenja cijene goriva za iznos od 30 do 45 pfeninga po litru.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *