Marfi: BiH treba funkcionalne i efikasne institucije

Aktuelno BIH

Američki ambasadror Majkl Marfi obratio se novinarima na press konferenciji u Sarajevu na kojoj je predstavio planove i prioritete na koje će se fokusirati tokom svog mandata.

 

“BiH treba funkcionalne i efikasne institucije u kojima ce učestvovati svi lideri i funkcionalne entitete koji će osigurati prospreritetnu budućnost za građane trenutno bih nema nijedno.” kazao je ambasador na početku obraćanja.

 

“Znam da je BiH komplikovana i da moj posao neće biti lagan ali moj tim i ja smo spremni da sa partnerima rješavamo probleme.” dodao je.

 

Ambasador Marfi kazao je da je ruska invazija promijenila svijet i da građani BiH najbolje znaju šta znači rat.

 

“Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO ali taj put kao i put ka EU nije lagan mora se zaslužiti i lideri moraju raditi da osiguraju budućnost koju su obećali građanima. Građani BiH imaju pravo da očekuju da političari ulože vrijeme i energiju da ispune obećanja i trebaju ih smatrati odgovornim. U naredne tri godine podržavaću pomirenje medju narodima” kazao je Marfi.

 

“Krivica genocida je na onima koji su ga počinil, a ne na cijelom narodu. Dužnost današnjih lidera je da poštuju žrtve i promovišu pomirenje i poštuju presude. Potom ću podržati vladavinu prava i antikorupcijske reforme jer korupcija stoji na putu EU integracija i izlaže zemlju spoljnim uticajima malignim politikama koje potkopavaju demokratiju i pojačavaju etničke tenzije u BiH”, kazao je Marfi.

 

Naveo je da će podržavati i ekonmske reforme u zemlji, navodeći da Rusija i Kina prijete zajedničkim interesima BiH i SAD-a.

 

“Peto podržavaću evroatlantski put BiH zajedno ćemo raditi ss partnerima i liderima koji su odgovorni za budućnost zemlje da radimo na reformama. I onda ono posljednje da nam ne mogu obezbijediti demokratiju ali nam mogu pomoći na tom putu.

 

N1

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *