MINISTAR BUDIMIR O AFERI "DIPLOME"
Ako bude trebalo oduzimaćemo dozvolu za rad fakultetima!

Aktuelno

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Željko Budimir, rekao je da je zatražio od Inspektorata danakon policijske akcije izvrši provjeru i preduzme zakonske mjere, ako je potrebno i oduzme dozvole za rad određenim visokoškolskim ustanovama.

 

Na pitanje koje konkretne mjere se mogu preduzimati, ako se dokaže da su diplome prodavane, odgovorio je da je krajnja mjera oduzimajnje dozvole za rad i brisanje te visokoškolske ustanove iz registra.

 

Budimir je naglasio da da neće biti povlaštenih i da je od Agencije za visoko obrazovanje zatraženo da se privremeno obustavi proces reakreditacije za visokoškolske institucije u kojima je proces istrage u toku, kako bi se utvrdilo da li te ustanove ispunjavaju uslove za rad.

 

– Provjera rada tih ustanova je pitanje Inspektorata i očekujem da će to biti u najkraćem roku, naveo je resorni ministar.

 

U okviru akcije “Klaster” istragom je obuhvaćeno pet visokoškolskih ustanova u Banjaluci: Apeiron, Univerzitet za poslovne studije, Prometej, Univerzitet za poslovne studije i menadžment i Nezavisni univerzitet Banjaluka. Zanimljivo je da je resorni ministar priznao novinarima da je ranije radio kao saradnik u nastavi na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka (NUBL).

 

– Ako pojedinci urade određene stvari na visokoškolskim ustanovama, ne možemo to da pripišemo i visokoškolskoj ustanovi, rekao je Budimir.

 

Na pitanje novinara da li će pokrenuti reviziju diploma ministara u Vladi Republike Srpske, Budimir je odgovorio zašto bi on to činio i da za svakoga, ko ima neka saznanja, za to postoje nadležni organi kojim se to može prijaviti.

 

Resorni ministar se osvrnuo i na zakonitost diploma izdatih u ovim ustanovama i rekao da se tu ide od slučaja do slučaja u nadzoru. Rekao je da nema informacije o tome da su ovom istragom obuhvaćene i diplome nekih od zaposlenih u Vladi Srpske.

 

– Pretpostavljam, svako ko je bio predmet istražnih radnji, nebitno je gdje radi, nema amnestiranja u ovim slučajevima. Nema izuzimanja bilo koga kada su u pitanju istražne radnje, rekao je Budimir.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *