SUDIJE ODGOVORILE DODIKU
Nema zakonitog smanjenja plata, izjave su populističke!

Aktuelno

Izjava predsjednika Republike Srpske da su “sudije dio jedne od najvećih generisanih korupcija (…), da nista ne rade, da im treba smanjiti platu”, samo podstiče i dodatno urušava integritet nosilaca pravosudnih funkcija i povjerenje javnosti u njihov rad, smatraju sudije

 

Udruženje sudija Republike Srpske reagovalo je na najavljeno smanjenje plata sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, ukazujući da je odredbom člana 127 Ustava Republike Srpske propisano da plata i druge naknade sudija ne mogu biti umanjeni za vrijeme vršenja sudijske funkcije, osim kao posljedica disciplinskog postupka u skladu sa zakonom.

 

– Izjava predsjednika Republike Srpske da su “sudije dio jedne od najvećih generisanih korupcija, čast poštenim ljudima, da nista ne rade, da im treba smanjiti platu”, samo podstiče i dodatno urušava integritet nosilaca pravosudnih funkcija i povjerenje javnosti u njihov rad, a znajući da sudije obavljaju najteži i najodgovorniji posao, ističe se u saopštenju Udruženja sudija RS.

 

Takođe, sudije tvrde da su izjave o smanjenju plata populističke i da predstavljaju dodvoravanje administrativnim radmicima koji svoja prava mogu ostvarivati u okviru svoje branše namještenika, a ne upoređivanjem sa položajem sudija.

 

– Udruženje sudija najoštrije odbija ovakve pozive pojedinih političara i nosilaca funkcija izvršne vlasti, te ih poziva da poštuju Ustav i zakon, jer svako umanjenje stečenih prava (plate), bilo bi protivno Ustavu Republike Srpske, kao najvišem pravnom aktu, navodi se u saopštenju.

 

 

Sudije podsjećaju da ustavno uređenje svake države počiva na tri stuba vlasti – zakonodavoj, izvršnoj i sudskoj.

 

– Pokušaji urušavanja, omalovažavanja bilo kog stuba vlasti u konačnici dovodi do urušavanja ustavnog poretka. Obzirom na navedeno, ističemo neophodnost poštovanja i međusobnog uvažavanja predstavnika svih nivoa vlasti, naglašava se u saopštenju Udruženja sudija RS.

 

Udruženje sudija Republike Srpske podržava zahtjeve radnika za povećanje plata, ali u okviru prava državnih službenika i ostalih zaposlenih u ministarstvima, drugim republičkim organima uprave i zaposlenih u stručnim službama Vlade Republike Srpske. Dodaju da su njihove plate regulisane su Zakonom o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, a plate administrativnih radnika Zakonom o Platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske.

 

– Napominjemo da je naknada za topli obrok uračunata u osnovnu mjesečnu platu kao i kod administrativnih radnika, ali ovo pravo sudije ostvaruju tek od 2022.godine, nakon što je odlukom Ustavnog suda Bosme i Hercegovine utvrdena diskriminacija sudija Republike Srpske u odnosu na sudije u Federaciji BiH, ističe se u saopštenju i dodaje da do donošenja ovog zakona, za razliku od zaposlenih u pravosuđu, sudije nisu uopšte imale pravo na topli obrok.

 

Na isti način, tužbama, sudije su ostvarile i pravo na regres koji ostvaruju posljednjih par godina.

 

– Takode, osim plate u kojoj je sadržan topli obrok, sudije po Zakonu o platama nemaju ni jedno drugo pravo po osnovu naknada (pravo na prevoz, odvojen život, naknadu za slučaj smrti člana porodičnog domaćinstva, jubilarnu nagradu), a takođe su imali i pravo na samo jednu otpremninu do 2022. godine, za razliku od zaposlenih u pravosuđu koji su imali pravo na tri otpremnine, koja prava zaposleni u pravosuđu ostvaruju na osnovu zakona kojim su njihove plate regulisane i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama pravosuđa, objašnjavaju iz Udruženja sudija RS.

 

Do povećanja plata sudija i tužilaca došlo je u skladu sa članom 6. Zakona oplatama i naknadama sudija i javnih tužilaca, jer je došlo do povećanja prosječne mjesečne bruto plate u Republici Srpskoj, a to je jedino povećanje plata sudija od 2000. godine.

 

Dodik: Sudije ne rade ništa!

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je odgovarajući na pitanje da li će se on i premijer Radovan Višković odazvati na poziv administrativnih radnika u pravosuđu koji štrajkuju već mjesec dana, nedavno rekao da svim sudijama i tužiocima u Srpskoj treba da se smanje plate, “jer ne rade ništa”.

 

 

– Mijenjaćemo zakon da izjednačimo. Zaista nije fer da radnici koji rade pomoćne poslove imaju ponižavajući status. Opšta percepcija i utisak je da je najveća korupcija u pravosuđu – rekao je Dodik.

 

Za Dodika je “jedino pravično rješenje zadržati budžetski okvir za plate, a smanjiti plate sudijama, a povećati osoblju koje tamo radi”.

 

– I to će se desiti, to je moj prijedlog. Smanjiti im plate 20 odsto, a povećati ostalim radnicima, kazao je Dodik.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *